Ανοιχτός και πάλι ο Βόσπορος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία

Ένα αστυνομικό θωρακισμένο όχημα χρησιμοποιεί ένα κανόνι νερού για να διαλύσει αντικυβερνητικές δυνάμεις στον Βόσπορο
Ένα αστυνομικό θωρακισμένο όχημα χρησιμοποιεί ένα κανόνι νερού για να διαλύσει αντικυβερνητικές δυνάμεις στον Βόσπορο

Οι τουρκικές ναυτιλιακές αρχές άνοιξαν ξανά τα Στενά του Βοσπόρου για τα διερχόμενα δεξαμενόπλοια μετά το κλείσιμο τους για αρκετές ώρες νωρίτερα το Σάββατο, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη μια απόπειρα πραξικοπήματος, που σύμφωνα με την κυβέρνηση έγινε από μια φράξια στο στρατό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σήμερα Σάββατο όλοι οι εμπλεκόμενοι στρατιώτες στο πραξικόπημα έχουν τεθεί υπό κράτηση και οι δυνάμεις ασφαλείας πιστες στην εκλεγμένη κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθούν να εξοντώσουν τα απομεινάρια της στρατιωτικής κίνησης.

Τα διεθνή πρακτορεία αναμεταδίδουν ακόμα την πληροροφία με προέλευση από τα ανώτερα κλιμάκια του Ελληνικού Στρατού, ότι μια αντικυβερνητική ομάδα έχει καταλάβει μια φρεγάτα στη ναυτική βάση του Golcuk και κρατάει όμηρο τον επικεφαλή του τούρκικου στόλου

Ο Βόσπορος είναι ένα από τα σημαντικότερα περάσματα παγκοσμίως για τη θαλάσσια μεταφορά του πετρελαίου με πάνω από 3% της παγκόσμιας προσφοράς – κυρίως από τη Ρωσία και την Κασπία Θάλασσα – να διέρχεται από τη μήκους 17 μιλίων πλωτή οδό που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο. Επίσης, αποστέλλονται τεράστιες ποσότητες δημητριακών από τη Ρωσία και το Καζακστάν στις παγκόσμιες αγορές.

Το ναυτιλιακό πρακτορείο GAC, ανέφερε ότι η κυκλοφορία είχε ξανανοίξει αφού είχε κλείσει για αρκετές ώρες για λόγους ασφαλείας και τα πλοία είναι ξανά σε θέση να ταξιδέψουν μέσω του Βοσπόρου, που χωρίζει την Κωνσταντινούπολη στην ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά.

Ένας εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας αγωγών φυσικού αερίου Transneft ανέφερε πως το Novorossiisk, το κύριο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, λειτουργεί κανονικά με αρκετά δεξαμενόπλοια κοντά στο λιμάνι να συνεχίζουν τις εργασίες φόρτωσης χωρίς διακοπή μέχρι τις 25 Ιουλίου, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο Βόσπορο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters περίπου 10 πετρελαιοφόρα που ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ακτών της Κωνσταντινούπολης στη νότια πλευρά του πορθμού, εξακολουθούν να περιμένουν για οδηγίες για να πλεύσουν μέσα από το στενό πέρασμα.

Μέσω της Τουρκίας διέρχονται επίσης σημαντικές ποσότητες πετρελαίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν προς τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής της στη Μεσόγειο, όπως το λιμάνι του Τσεϊχάν που παρακάμπτει τον Βόσπορο.

Μια υπό την ηγεσία της BP εταιρεία λειτουργίας αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου (BP-Georgia) που εκτείνονται από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία μέσω της Γεωργίας, δήλωσε ότι δεν υπήρξε διακοπή για τις μεταφορές, κάτι που επιβεβαίωσε και η ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

Σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, το Ιράν είχε σταματήσει προσωρινά τις εξαγωγές πετροχημικών προϊόντων στην Τουρκία λόγω του κλεισίματος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι μεταφορές πετρελαίου μέσω των τουρκικών στενών έχουν μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς η Ρωσία μετατόπισε τις εμπορευματικές ροές προς τα λιμάνια της Βαλτικής λιμάνια, τα οποία σήμερα υπολειτουργούν σε σχέση με το μέγεθος τους. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκτρέψει τις ροές μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής της κυκλοφορίας.

Με μόλις μισό μίλι πλάτος στο στενότερο σημείο, τα Τουρκικά Στενά είναι μεταξύ των πιο δύσκολων πλωτών οδών παγκοσμίως.

Με περίπου 48.000 πλοία διέρχονται τα στενά κάθε χρόνο, η εμπορική ναυτιλία έχει το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης από τα στενά σε καιρό ειρήνης, αν και η Τουρκία διεκδικεί το δικαίωμα να έχει τον έλεγχο σε περιβαλλοντικά θέματα και ζητήματα ασφάλειας.

Εκτός από χώρος διέλευσης εμπορευμάτων, η Τουρκία είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός κόμβος κατανάλωσης. Αποτελεί έναν από τους πέντε κορυφαίες χρήστες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία, έναν εισαγωγέα μεγάλων ποσότητων δημητριακών και είναι μια από τις 10 μεγαλύτερες αγορές χρυσού.

Διαβάστε ακόμα