Απομακρύνθηκε οριστικά το ναυάγιο του MV Smart

mv_smart_

Μοναδικές προσφορές ξενοδοχείων και ταξιδιών με εξαιρετικές εκπτώσεις!

Η Titan Salvage κατάφερε να ολοκληρώσει την απομάκρυνση του ναυαγίου cape-size πλοίου μεταφοράς άνθρακα MV Smart. Το πλοίο προσάραξε στη Νότια Αφρική το 2013. Μετά τη συγχώνευση της Svitzer Salvage και της Titan, η Titan Salvage είναι σήμερα μέρος του διεθνούς δικτύου ναυτιλιακών υπηρεσιών Ardent.

Η επιχείρηση ήταν μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που είναι κάτι σύνηθες στην ακτή της Νότιας Αφρικής, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

“Το πλοίο, του οποίου ο ιδιοκτήτης της Alpha Marine έκλεισε συμφωνία ασφαλιστικής κάλυψης με την εταιρεία North P&I Club, απομακρύνθηκε εγκαίρως και σε συμφωνία με τον καθορισμένο προϋπολογισμό για την επιχείρηση, ως αποτέλεσμα μιας αποτελεσματικής συνεργατικής προσπάθεια της Νοτιοαφρικανική Αρχή Ναυτιλιακής Ασφάλειας (South African Maritime Safety Authority-SAMSA), με την Titan και τη North”, όπως σχολίασε η North P&I Club.

Πίσω στο 2013, στις 19 Αυγούστου, το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου (151.279 DWT) προσάραξε σε έναν αμμώδη ύφαλο όχι πολύ καιρό αφού απέπλευσε από τον τερματικό σταθμό άνθρακα του Richards Bay αντιμετωπίζοντας κύματα ύψους 7 μέτρων στον Ινδικό Ωκεανό. Εκείνη τη στιγμή μετέφερε 147,650 τόνους άνθρακα, 129 τόνους ντίζελ και 1.769 τόνους μαζούτ.

Και τα 23 μέλη του πληρώματος διεσώθησαν με επιτυχία και μέσα σε λίγες μέρες το μήκους 273 μέτρων πλοίο χωρίστηκε σε τρία μέρη, ενώ από διασωστική ομάδα αφαιρέθηκαν οι 10.000 περίπου τόνοι καυσίμου.

Μετά απ’ αυτό κατάφεραν να ανελκύσουν το διαχωρισμένο τμήμα της πρύμνης του πλοίου και να το επαναπλεύσουν τον Οκτώβριο του 2013.

Η Titan Salvage ήταν σε θέση να κερδίσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την εκτέλεση της συνολικής επιχείρησης ανελκύσεως. Ανελκύθηκε και στη συνέχεια επανέπλευσε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Το υπόλοιπο μεσαίο τμήμα κόπηκε και θάφτηκε στην αρχή αυτού του μήνα, κι έτσι ο βυθός αμέσως αποκαταστάθηκε.

“Με την επιτυχημένη μετακίνηση αυτού του τεράστιου, μεγάλης αξίας ναυαγίου για μια ακόμη φορά επισημάναμε τα πολλά θετικά πράγματα που παράγονται από έναν διεξοδικό και έγκαιρο διάλογο με τους αρμόδιους υπαλλήλους για τη διαχείριση μιας περιοχής ναυαγίου, όπως και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη”, σχολίασε ο Mike Salthouse, αναπληρωτής διευθυντής της North.

Η συνολική επιχείρηση διάσωσης κόστισε περισσότερο από 36 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα