Αποστολή για την ανάκτηση του “μαύρου κουτιού” του El Faro στη Βιτρζίνια

el_faro_vdr_anaktisi

Η αργοπορημένη τρίτη αποστολή του Εθνικού Συµβούλιου Ασφάλειας Μεταφορών (ΝΤSB) στο ναυάγιο του El Faro επρόκειτο να ξεκινήσει την Παρασκευή με τους ερευνητές να ελπίζουν να βρουν τον καταγραφέα δεδομένων ταξιδιού (Voyage Data Recorder – VDR) του βυθισμένου πλοίου.

Το ρυμουλκό USNS Apache του Military Sealift Command επρόκειτο να ξεκινήσει από την Βιρτζίνια Μπητς την Παρασκευή και να φτάσει στον τόπο του ατυχήματος περίπου στις 9 Αυγούστου. Στην προσπάθεια ανάκτησης του VDR συμμετέχουν το NTSB, η Αμερικάνικη Ακτοφυλακή, το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό και η Phoenix International, χρησιμοποιώντας το CURV-21, ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα βαθέων υδάτων για την ανάκτηση του VDR και την πραγματοποίηση επιπλέον καταγραφής του ναυαγίου.

el_faro_tug
Το ρυμουλκό του Ναυτικού των ΗΠΑ USNS Apache

Η αποστολή είχε σχεδιαστεί αρχικά για τις αρχές Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε για τον Αύγουστο λόγω της διαθεσιμότητας των απαραίτητων πόρων για την πραγματοποίηση της επιχείρησης.

“Ευελπιστούμε ότι οι πληροφορίες που θα βρίσκονται στο VDR του πλοίου θα δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω απ’ τις συνθήκες της βύθισής του”, δήλωσε ο Brian Curtis, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Ναυτικής Ασφάλειας του NTSB.

Το υπό σημαία των ΗΠΑ φορτηγό πλοίο SS El Faro βυθίστηκε κατά τον τυφώνα Χοακίν την 1η Οκτωβρίου 2015, προκαλώντας τον θάνατο και των 33 ανθρώπων που βρίσκονταν στο πλοίο. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2015, το NTSB πραγματοποίησε προκαταρκτική έρευνα για να εντοπίσει το πλοίο. Κατά την έρευνα αυτή, το ναυάγιο εντοπίστηκε κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του πλοίο, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι η γέφυρα του El Faro είχε αποσχιστεί και το VDR δεν μπορούσε να βρεθεί. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά την αρχική έρευνα χρησιμοποιήθηκαν απ’ τους ερευνητές ώστε να προσδιοριστούν ζώνες “υψηλών πιθανοτήτων” για την δεύτερη αποστολή τον Απρίλιο, η οποία οδήγησε στον εντοπισμό της θέσης του ιστού και του VDR περίπου 450 μέτρα απ’ το κύριο μέρος του ναυαγίου.

Το ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένου του VDR, βρίσκεται περίπου στα 4.500 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Νησιών Crooked στις Μπαχάμες.

Το USNS Apache αναμένεται να φτάσει στο Mayport της Φλόριντα ανάμεσα στις 16 και 20 Αυγούστου έπειτα από την ολοκλήρωση της αποστολής.

Η αποστολή αναμένεται να κοστίσει 500.000$, ενώ συνολικά οι τρεις αποστολές περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το NTSB.

To VDR, το οποίο θεωρείται σημείο-κλειδί για τα αίτια του ναυαγίου, καταγράφει σημαντικές πληροφορίες, όπως ο ήχος των μικροφώνων στη γέφυρα, οι VHF τηλεπικοινωνίες, εικόνες από το ραντάρ του πλοίου κάθε 15 δευτερόλεπτα και μηνύματα κίνησης του Automatic Identification System όποτε αυτό είναι δυνατόν. Επίσης, καταγράφει σημαντικές πληροφορίες, όπως η ημερομηνία, η ώρα, η θέση GPS, η ταχύτητα και η κατέυθυνση.Μετά την ανάκτηση του VDR, εφόσον αυτή είναι δυνατή, θα μεταφερθεί σε εργαστήριο του NTSB στη Βιρτζίνια όπου θα εξεταστεί η συσκευή και θα αναλυθούν οι πληροφορίες που πιθανόν περιέχει.

Μέχρι τις 12 μ.μ. τοπική ώρα την Παρασκευή, το USNS Apache φαινόταν αγκυροβολημένο κοντά στο Norfolk, σύμφωνα με τα δεδομένα AIS.

Όλες οι ειδήσεις για το El Faro εδώ

Διαβάστε ακόμα