Αρχαία ναυάγια εντοπίστηκαν κατά λάθος στη Μαύρη Θάλασσα (photos)

blacksea_wrecks

Μια διεθνής ομάδα θαλάσσιων αρχαιολόγων του Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον εντόπισε πάνω από 40 ναυάγια στο Βουλγαρικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Πολλά απ’ αυτά χρονολογούνται από την περίοδο της Βυζαντινής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ οι επιστήμονες δήλωσαν ότι θα προσφέρουν έναν μεγαλύτερο βαθμό κατανόησης των αρχαίων εμπορικών δραστηριοτήτων. Παρόλα αυτά, η ανακάλυψη των ναυαγίων δεν ήταν μέσα στους στόχους της αποστολής. Το πρόγραμμα Black Sea MAP του πανεπιστημίου είχε ως σκοπό την έρευνα των αιτιών ανόδου της επιφάνειας της θάλασσας μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων.

«Τα ναυάγια ήταν κάτι σαν μπόνους», δήλωσε ο Τζον Ανταμς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και κύριος ερευνητής του προγράμματος Black Sea MAP. «Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη, η οποία έγινε κατά την διάρκεια των εκτεταμένων γεωφυσικών ερευνών μας. Είναι συντηρημένα σε εκπληκτικό βαθμό, εξαιτίας της απουσίας οξυγόνου στην Μαύρη Θάλασσα κάτω από τα 150 μέτρα», συμπλήρωσε.

Κάποια από τα αρχαία πλοία έχουν χαρακτηριστικά που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ ξανά σε ανάλογες έρευνες.

Η ερευνητική ομάδα ναύλωσε το πλοίο πολλαπλών χρήσεων Stril Explorer (κατασκευής 2010), το οποίο είναι εξοπλισμένο με echosounders Kongsberg, εξοπλισμό δειγματοληψίας βυθού, κάμερα υψηλής ευκρίνειας και εξοπλισμό για επιχειρήσεις τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων (ROV). Η ομάδα χρησιμοποίησε δύο τέτοια οχήματα, ένα εξοπλισμένο με 3D υψηλής ανάλυσης για φωτογραφία και κινηματογράφηση, και ένα υποβρύχιο όχημα υψηλής ταχύτητας για γεωφυσική έρευνα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και σαρωτή λέιζερ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, το δεύτερο όχημα, με το όνομα Surveyor Interceptor, κατέρριψε ρεκόρ βάθους 1800 μέτρων και ταχύτητας πάνω από έξι κόμβους καλύπτωντας συνολική απόσταση 1,250 ναυτικά μίλια.

 

blacksea_wrecks1 blacksea_wrecks2 blacksea_wrecks4 blacksea_wrecks5

Διαβάστε ακόμα