Κοιτάζοντας στο 2050: Αυτόνομος σχεδιασμός μη επανδρωμένων πλοίων και δημιουργία θαλάσσιων πόλεων!

Κατά τον εορτασμό μιας εκατονταετούς επετείου δεν θα μπορούσαμε να κοιτάμε πίσω. Το εθνικό ίδρυμα για τη ναυτιλία και τη ναυπηγική (NISS) στην Ολλανδία αντιστάθηκε και έριξε μια ματιά στο μέλλον της ναυτιλίας.

Το αποτέλεσμα αυτό ονομάστηκε ‘”Blueprint 2050 – The maritime world beyond the horizon’”. Επίσης, αποτέλεσε το αντικείμενο ενός συμποσίου που διοργανώθηκε στο Ρότερνταμ στις αρχές του Οκτωβρίου.

Εκεί παρευρέθησαν 400 επαγγελματίες που ασχολούνται με τη ναυτιλία με σκοπό να σκιαγραφήσουν το μέλλον της ναυτιλίας μέσα από διάφορα σενάρια.

Οι περισσότεροι από τους ειδικούς υπέθεσαν το μέλλον με τις ηπείρους να είναι αυτόνομες. Παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Αμερική, η Κίνα και η Ευρώπη κοιτούν εσωτερικά αντί να εργαστούν μαζί. Το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί, και λόγω αυτού θα υπάρχει λιγότερη ναυτιλιακή δραστηριότητα μεταξύ των ηπείρων.

Σχεδίαση πλοίων

Τα πλοία θα σχεδιάζονται χωρίς την βοήθεια του ανθρώπου. Η ομάδα εργασίας που εστίασε στη διαδικασία παραγωγής κατέληξε σε ένα συμπέρασμα. Το 2015 τα πλοία θα σχεδιάζονται από αυτόνομους υπολογιστές, χωρίς την βοήθεια των ανθρώπων. Οι υπερυπολογιστές μετασχηματίζουν τις μεγάλες ποσότητες των δομημένων και μη δομημένων στοιχείων στις πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία σχεδίου. Για να γίνει αυτός, οι υπολογιστές πρέπει να μάθουν να σκέφτονται όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Η ομάδα εργασίας, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ubald Nienhuis, σκέφτονται ότι τα πλοία θα είναι απολύτως διαφορετικά στο μέλλον. Αυτό θα γίνει επειδή τα σκάφη θα είναι μη επανδρωμένα και δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι.

Επίσης, τα πλοία θα είναι πολυσύνθετα. «Μέχρι τώρα, τα σκάφη σχεδιάζονται με μια αποστολή στο μυαλό. Αλλά το 2050 είναι δυνατό ένα κρουαζιερόπλοιο να δένει μόνο του και να μετασχηματίζεται σε κάτι άλλο» είπε ο Nienhuis στο περιοδικό NISS.

Επιπλέον, τα πλοία θα επισκευάζονται μόνα τους με τη βοήθεια των έξυπνων υλικών τα οποία μόνα τους θα δείχνουν πότε χρειάζονται αντικατάσταση.

Η ομάδα εργασίας σκέφτεται ότι στην αρχή οι άνθρωποι θα πρέπει να «ταΐσουν» τους υπολογιστές με τις κατάλληλες πληροφορίες και οδηγίες, όπως τι είδους πλοίο θα πρέπει να σχεδιάσουν. Αλλά αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν τελικά από τους υπολογιστές που συνδέονται με το σημασιολογικό Ιστό, ένα σε απευθείας σύνδεση πλαίσιο που επιτρέπει στα στοιχεία για να μοιραστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ναυπηγεία

Σύμφωνα με τον Nienhuis και την ομάδα του, τα ναυπηγεία σκαφών του μέλλοντος θα λειτουργήσουν επίσης χωρίς τη βοήθεια των ανθρώπων. Αυτό θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη. Ο Nienhuis λέει ότι η συγκόλληση και η κοπή από ρομπότ λέιζερ είναι ήδη ενσωματωμένα στη διαδικασία παραγωγής. Επιπλέον, η τρισδιάστατη εκτύπωση αναπτύσσεται γρήγορα.

Στο μέλλον, τα ρομπότ θα τραβάνε τα καλώδια, θα μονώνουν τα πλοία και ούτω καθεξής. Επιπλέον, θα υπάρξουν νέα είδη ρομπότ επιθεώρησης και η λογιστική διαδικασία σε ένα ναυπηγείο θα αυτοματοποιηθεί. «Αυτή η διαδικασία θα αναλάβει βαθμιαία όλους τους στόχους των υπαλλήλων και στο τέλος, θα υπάρξει ένα τηλεκατευθυνόμενο ναυπηγείο». Αν και ο Nienhuis δεν σκεπτόταν ότι θα μιλήσουν για τα ναυπηγείου, «όλο το είδος μεγάλων υπερκατασκευών θα χτιστούν εκεί, όχι μόνο σκάφη.»

Τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα πλοία

Μια άλλη ανάπτυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι τα τηλεκατευθυνόμενα σκάφη. Ένας στόλος πλοίων θα κατευθύνεται από τα χερσαία κέντρα ελέγχου το 2050; Ο Robert Hekkenberg, διευθυντής της θαλάσσιας τεχνολογίας BSc μελετών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, και ομάδα εμπειρογνωμόνων του εξέτασε αυτό το θέμα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των τηλεκατευθυνόμενων σκαφών; Ο Hekkenberg σκέφτεται ότι θα μειωθούν οι δαπάνες, αν και αυτό θα είναι λιγότερο από το αναμενόμενο. Στο περιοδικό NISS, δήλωσε ότι τα πετρελαιοφόρα λειτουργούν με ένα μικρό αριθμό πληρώματος, έτσι οι αμοιβές του είναι ένα μέρος των λειτουργικών δαπανών.

Ένα άλλο κίνητρο θα μπορούσε να είναι ότι τα τηλεκατευθυνόμενα σκάφη είναι ασφαλέστερα, επειδή ο ανθρώπινος παράγοντας είναι σε πολλές περιπτώσεις η αιτία των ατυχημάτων. Οι ερευνητές εξετάζουν ήδη τη δυνατότητα ενός πλοίο-μάνα που θα ελέγχεται και θα χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους, και η οποία θα ακολουθείται από πολλαπλάσια τηλεκατευθυνόμενα σκάφη.

Το τερματικό εμπορευματοκιβωτίων APM, που βρίσκεται στο Maasvlakte ΙΙ στο Ρότερνταμ, είναι ένα παράδειγμα πόσο γρήγορα μπορούν να πάνε τα πράγματα. Οι οδηγοί γερανών εργάζονται από τα γραφεία μακριά από τους γερανούς και επίσης οι λογιστικές διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες.

Επιπλέον, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η επιστροφή των πλοίων που κινούνται με την βοήθεια των πανιών για τη μεταφορά φορτίου και της δημιουργίας πόλεων στη θάλασσα.

Το σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδης ρυθμούς και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμα