Δείτε αεροσκάφος να πετά στο κέντρο του τυφώνα Μάθιου (video)

hurricane_hunters

Ενώ ο τυφώνας Μαθιου μετά το φονικό πέρασμα του από την Αϊτή πλήττει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, εντύπωση προκαλεί video με τους “κυνηγούς τυφώνων” της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) να πετάν στο μάτι του κυκλώνα με αεροσκάφος WP-3D Orion ώστε να πραγματοποιήσουν αποστολές αναγνώρισης και μετρήσεων με στόχο την ακριβέστερη πρόβλεψη της έντασης και της τροχιάς του τυφώνα.

Την Παρασκευή επεκτάθηκαν οι διακοπές στις αερομεταφορές, τον παραγωγικό τομέα, τις αλυσίδες τροφοδίες και τα καταστήματα λιανικής, καθώς ο τυφώνας Μάθιου κινήθηκε βορειότερα στην ακτή της Φλώριδας.

Μετά την ακύρωση 590 πτήσεων την Πέμπτη, η American Airlines ακύρωσε 580 ακόμα την Παρασκευή και 160 το Σάββατο. Εκπρόσωπος του ομίλου δήλωσε ότι πτήσεις στο Μαϊάμι συνεχίστηκαν την Παρασκευή το πρωί καθώς ο τυφώνας κινήθηκε βορειότερα.

Η Delta Air Lines ακύρωσε 240 πτήσεις προς την βορειοανατολική Φλώριδα, την Τζώρτζια και την Νότια Καρολίνα την Παρασκευή και 80 το Σάββατο.

Η Southwest Airlines ακύρωσε 130 πτήσεις την Παρασκευή και 95 το Σάββατο, ενώ η United Airlines ακύρωσε 270 πτήσεις μεταξύ Τετάρτης και Σαββάτου.

Ο τυφώνας προκάλεσε επίσης διακοπή ή περιορισμό των δραστηριοτήτων σιδηροδρόμων και καταστημάτων.

Τα λιμάνια στην Φλώριδα αλλά και κατά μήκος των ακτών (όπως της Σαβάνα στη Τζώρτζια και το Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα) επίσης διέκοψαν τη λειτουργία του.

Η Toyota Motor και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων κράτησαν τα νέα τους οχήματα στα λιμάνια αντί να τα στείλουν στις αντιπροσωπείες. Εκπρόσωπος της Toyota δήλωσε την Παρασκευή ότι η εταιρία μετέφερε τα περισσότερα αυτοκίνητά της από το λιμάνι του Τζάκσονβιλ προς την ενδοχώρα πριν την άφιξη του τυφώνα. Η Nissan Motor ανακοίνωσε επίσης ότι μετακίνησε κάποια οχήματά της από το λιμάνι και η BMW επιτάχυνε τις μεταφορές προς την ενδοχώρα.

Στις 6 Οκτωβρίου ο τυφωνας Νικόλ που έπληττε ήδη τις ακτές των Βερμούδων έγινε ισχυρότερος και έφτασε τα 168 χιλιόμετρα την ώρα. Καθώς εκείνη τη στιγμή ο Μάθιου βρισκόταν κοντά στα 200 χιλιόμετρα την ώρα, επρόκειτο για άλλη μια φορά φέτος που δύο τυφώνες με ανέμους τόσο ισχυρούς χτύπησαν ταυτόχρονα τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, σύμφωνα με τον ερευνητή Joe Munchak από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA στο Γκρήνμπελτ του Μέριλαντ.

Παρακολουθήστε το video των πιλότων της ΝΟΑΑ την ώρα που εισέρχονται στο μάτι του κυκλώνα:

Δείτε επίσης video της NASA με τον τυφώνα να πλησιάζει την Φλόριντα:

Διαβάστε επίσης: Ο τυφώνας Μάθιου σάρωσε την Αϊτή και κινείται προς τις ΗΠΑ (video)

Διαβάστε ακόμα