Δικαστική δικαίωση για το Athos I της Tsakos μετά από 12 χρόνια

Anchor_Athos
Μετά από 12 χρόνια δικαστικού αγώνα, ομοσπονδιακό πρωτοδικείο στις ΗΠΑ δικαίωσε τους ιδιοκτήτες του τάνκερ Athos I σχετικά με μια απ’ τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στις ΗΠΑ απ’ την εποχή της υπόθεσης Exxon Valdez.

To απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου 2004, το 60.000 dwt τάνκερ Athos I συγκρούστηκε με παρατημένη άγκυρα 9 τόνων κοντά στο αγκυροβόλιο της CITGO Asphalt Refining Company (CARCO) στον ποταμό Delaware στο Paulsboro του New Jersey. Το τάνκερ υπέστη ρήγμα στις δεξαμενές έρματος και φορτίου, προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα 265.000 γαλονιών αργού πετρελαίου. Περίπου 450 χιλιόμετρα των ακτών του ποταμού επηρεάστηκαν αρνητικά, συμπεριλαμβανομένων 112 χιλιομέτρων με υψηλή πετρελαϊκή μόλυνση. Η ζημιά έφτασε συνολικά τα 300 εκατομύρια δολάρια σε κόστος καθαρισμού, φυσικών πόρων και οικονομικές απαιτήσεις τρίτων.

Η Ακτοφυλακή στο πόρισμά της ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα και οι καπετάνιοι του Athos I δεν πραγματοποίησαν κάποιο σφάλμα κατά την προσέγγιση της αποβάθρας και δεν έφεραν ευθύνη για την σύγκουση με την άγκυρα, κι έτσι δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο ή ποινή στην ιδιοκτήτρια εταιρία Frescati Shipping Company ή την Tsakos Shipping & Trading που χειριζόταν το πλοίο. Επιπλέον, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ συνεχάρη τις δύο εταιρίες για την άμεση και συνεργάσιμη στάση τους.

Στην αγωγή της κατά της CARCO το 2004, η Frescati ισχυρίστηκε ότι, ζητώντας από το Athos να παραδώσει φορτίο και έπειτα αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει ασφαλή πρόσβαση στην αποβάθρα, η CARCO όφειλε να καταβάλει αποζημίωση ύψους δεκάδων εκατομυρίων για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά το ατύχημα. Η Frescati ισχυρίστηκε επίσης ότι υπέστη ζημία και άρα της οφείλονταν 143 εκατομύρια δολάρια για το κόστος αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, μείον τα 88 εκατομύρια δολάρια που της καταβλήθηκαν από την Αμερικάνικη κυβέρνηση (η οποία συμμετείχε στην αγωγή για την είσπραξη του υπόλοιπου ποσού).

Τη Δευτέρα, ο δικαστής Joel Slomsky του ομοσπονδιακού πρωτοδικείου αποφάνθηκε ότι η CARCO είχε παραβιάσει την “εγγύηση ασφαλούς αγκυροβολίας”, δηλαδή την συμβατική της υποχρέωση προς το Athos I ότι θα ήταν σε θέση να φτάσει με ασφάλεια στην αποβάθρα με την προϋπόθεση να κρατήσει το κύτος του μέχρι ένός προκαθορισμένου βάθους.

Ο δικαστής Slomsky απεφάνθη επίσης ότι η CARCO οφείλει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 55 εκατομυρίων δολαρίων για το υπόλοιπο των ζημιών της Frescati, συν το μισό ποσό που είχε καταβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (δηλαδή 88 εκατομύρια δολάρια), συν τους τόκους.

Τέλος, αποτιμώντας την μαραθώνια δίκη που διήρκησε πάνω από μια δεκαετία, ο Slomsky δήλωσε ότι “η ιστορία του τελευταίου ταξιδιού του Athos I κι οι λόγοι για τους οποίους αναγκάστηκε να αποσυρθεί πρόωρα ίσως μείνουν στο μυαλό της ναυτιλιακής κοινότητας για πολλά χρόνια ακόμα. Αλλά το δικαστικό του ταξίδι τελειώνει εδώ, σ’ αυτό το δικαστήριο, προς το παρόν”.

Διαβάστε ακόμα