Δίμηνη “περίοδο χάριτος” από τις τράπεζες πήρε η Star Bulk

Star_Bulk_pappasΜια μικρή αλλά πολύτιμη ανάσα ρευστότητας εξασφάλισε η ελληνική ναυτιλιακή Star Bulk Carriers από τις πιστώτριες τράπεζες της, με τις οποίες συμφώνησε να ανασταλούν για δύο μήνες οι πληρωμές των δόσεων που χρωστάει.

Με βάση τη νέα αυτή συμφωνία, η οποία τροποποιεί τους όρους για τις αποπληρωμές των δανείων δε θα πληρωθούν δόσεις μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, πληροφόρησε η συμφερόντων Πέτρου Παππά εταιρεία ξηρού χύδην στα πλαίσια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Αν και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, δεδομένης της πολύμηνης κρίσης που αντιμετωπίζει η αγορά ξηρού χύδην, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες στο πρώτο τρίμηνο του 2016 ύψους 48,7 εκατ. δολαρίων έναντι 40,2 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο το 2015. Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν στα 46,3 εκατ. δολάρια έναντι 45,5 εκατ. δολαρίων πέρσι.

“Τους τελευταίους μήνες έχουμε εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες μας, με τις οποίες έχουμε μακροχρόνια συνεργασία, για να αναβάλουμε τις κύριες πληρωμές και να άρουμε ή ουσιαστικά να χαλαρώσουμε τις οικονομικές ρήτρες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ρευστότητα μέχρι και το 2019. Προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις και τα σχετικά έγγραφα, έχουμε συνάψει συμφωνίες αναστολής πληρωμών που καλύπτουν κύριες οφειλές αποπληρωμής, καθώς και ορισμένα συμβόλαια με τους δανειστές μας για μια περίοδο τριών μηνών που λήγει στις 31 Αυγούστου 2016”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk, Πέτρος Παππάς

Ο Έλληνας εφοπλιστής χαρακτήρισε επίσης το πρώτο τρίμηνο ως “το χειρότερο των τελευταίων 30 χρόνων”, καθώς οι ναύλοι παρέμειναν σε τιμές κατώτερες του κόστους λειτουργίας και οι αξίες των πλοίων έφθασαν σε νέα χαμηλά σε όλες τις κατηγοριών πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου.

“Συνεχίζουμε να εκτελούμε πρωτοβουλίες διαχείρισης του κόστους και παράλληλα να μεγιστοποιούμε την εσωτερική αποδοτικότητα, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση κατά 19% σε ετήσια βάση στα μέσα λειτουργικά κόστη ανά πλοίο στα 3.591 δολάρια την ημέρα, με εξαίρεση ωστόσο των δαπανών πριν από την παράδοση”, πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Η Star Bulk διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα στόλο από 70 πλοία ξηρού χύδην φορτίου καθώς και πέντε νεότευκτα υπό παραγγελία για παράδοση το 2017 και το 2018.

Διαβάστε επίσης: Σε κοινοπραξία Capesize πλοίων εισέρχεται η Star Bulk Carriers

Διαβάστε ακόμα