Έφθασε στην Κίνα το πρώτο πλοίο με αμερικάνικο LNG

maran_gas_apollonia

Τα δεδομένα εντοπισμού AIS δείχνουν ότι το πρώτο τάνκερ LNG που διέσχισε την διευρυμένη διώρυγα του Παναμά, το Maran Gas Apollonia, έχει φτάσει σε εγκαταστάσεις κοντά στο Χονγκ Κονγκ – γεγονός που το κάνει το πρώτο πλοίο μεταφοράς Αμερικάνικου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις Sabine Pass της Cheniere στην Κίνα.

Το Apollonia πήρε το φορτίου του στην Λουιζιάνα περίπου στις 20 Ιουλίου και διέσχισε την διευρυμένη διώρυγα του Παναμά στις 26 Ιουλίου, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για το ενεργειακό εμπόριο ανάμεσα στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό. Το Πρακτορείο Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ΕΙΑ) πιστεύει ότι την διέλευση αυτήν θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα, αυξάνοντας τις δυνατότητες εδαφικής διεύρυνσης του εμπορίου φυσικού αερίου με εύκολη πρόσβαση από τις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ προς τον δυτικό Ειρηνικό. Το ταξίδι στην Ιαπωνία είναι πλέον συντομότερο κατά δυο βδομάδες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΙΑ, και η εξοικονόμηση χρόνου είναι ακόμα μεγαλύτερη από τα λιμάνια της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής.

Με το άνοιγμα τόσων πολλών αγορών και με τις τιμές αερίου να βρίσκονται σχετικά χαμηλά, το ΕΙΑ θεωρεί ότι η Αμερική θα μπορούσε να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός LNG στον κόσμο μέχρι το 2020 – μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με 10 χρόνια νωρίτερα, όταν οι ενεργειακές εταιρίες αντ’ αυτού έχτιζαν αποβάθρες εισαγωγής LNG. Το ΕΙΑ προβλέπει ότι θα περνάν από τη διώρυγα έως και 35 μετρικοί τόνοι ανά έτος στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Η πρώτη μονάδα υγροποίησης αερίου του Sabine Pass βρίσκεται σε λειτουργία από τον Μάιο (με τα πρώτα μισθωμένα φορτία να αναχωρούν τον Φεβρουάριου). Η Shell έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για 3,5 μετρικούς τόνους ανά έτος και το φορτίο του Apollonia ήταν μια από τις αποστολές της.

Το Sabine Pass έχει λειτουργική χωρητικότητα 4,5 μετρικούς τόνους ανά έτος κι έχει ήδη ενεργοποιήσει την δεύτερη μονάδα LNG (από τις 6 συνολικά). Η Cheniere πιστεύει ότι θα στείλει το πρώτο της φορτίο από την δεύτερη μονάδα υγροποίησης στο τέλος του μήνα.

Διαβάστε επίσης: Το ελληνικό Aegean Unity το πρώτο Suezmax που διήλθε τη νέα Διώρυγα του Παναμά (photos)

Διαβάστε ακόμα