Εγκαταλελειμμένο προσαραγμένο πλοίο απειλεί τις Μεξικανικές ακτές

los_llanitos

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου M/V Los Llanitos αποσυντίθεται και κοντεύει να βυθιστεί στην ακτή του Μεξικού απ’ την πλευρά του Ειρηνικού. Για σχεδόν 9 μήνες βρισκόταν στα βράχια κοντά στη Barra de Navidad, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτογραμμή της Μεξικανικής πολιτείας του Jalisco.

Το 223 μέτρων πλοίο προσάραξε στον Οκτώβριο προσπαθώντας να ξεφύγει από τον ισχυρό τυφώνα Πατρίτσια. Η πρώτη φάση της διάσωσης ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο, εστιάζοντας στην απομάκρυνση 11.484 λίτρων πετρελαίου, 489 κυβικών μέτρων ντήζελ και άλλων ρύπων.

Οι Μεξικάνικες αρχές αρχικά θεώρησαν ότι το πλοίο δεν μπορούσε να σωθεί και θα έπρεπε να καθαριστεί και να βυθιστεί ελεγχόμενα στην περιοχή. Η ασφαλιστική Marine Solutions, ιδιοκτήτρια του πλοίο, είχε προθεσμία 90 ημερών για την επισκευή, τον καθαρισμό και την απομάκρυνση του πλοίου. Η προθεσμία έληξε τον περασμένο Ιανουάριο και το πλοίο έχει εγκαταλειφθεί.

Την Τετάρτη, ο Guillermo Ruiz de Teresa, Γενικός Συντονιστής Λιμένων και Εμπορικής Ναυτιλίας, δήλωσε ότι πριν από ένα μήνα το κύριο ρήγμα επεκτάθηκε και άνοιξε διάπλατα το κύτος του πλοίου. Στο πίσω μέρος του υπάρχουν δύο ρωγμές που έχουν μεγαλώσει με τον καιρό, με την πρώτη να έχει ύψος 13 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα και την δεύτερη ύψος 8 μέτρα και πλάτος 1,5 μέτρο. Επίσης, υπάρχει ένα άνοιγμα περίπου 8 μέτρα πλάτος στην πλώρη.

“Υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί και να βουλιάξει”, είπε ο Guillermo. “Το πλοίο δεν έχει καθαριστεί εντελώς. Τα καύσιμα έχουν απομακρυνθεί αλλά παραμένουν πολλοί ρύποι που θα μολύνουν τον ωκεανό όταν το πλοίο αποσυντεθεί, κάτι που δεν θα αργήσει να γίνει αν σκεφτούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.”

Διαβάστε ακόμα