Έξι ναυτιλιακές ερευνώνται για καρτέλ στη Νότια Αφρική

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Νότιας Αφρικής πραγματοποίησε επιχείρηση έρευνας και κατάσχεσης σε 6 μεγάλες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες container που δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες Western Cape και Kwazulu-Natal στα πλαίσια έρευνας για πρακτικές καθορισμού τιμών (price fixing).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι Hamburg Sud, Maersk Line, Safmarine, Mediterranean Shipping Company (MSC), Pacific International Line (PIL), και CMA CGM Shipping Agencies έχουν εμπλακεί σε αδιαφανείς πρακτικές για τον καθορισμό σταδιακά αυξανόμενων τιμών για τη μεταφορά φορτίων από την Ασία προς τη Νότια Αφρική, κάτι που αντιβαίνει στον Νόμο περί Ανταγωνισμού της Νότιας Αφρικής.

Η επιτροπή έχει συλλέξει έγγραφα και ηλεκτρονικά δεδομένα από τις εταιρίες κατά τη διάρκεια της εφόδου στα γραφεία τους για περαιτέρω έρευνα.

«Η Νότια Αφρική αποτελεί ένα κέντρο στρατηγικής σημασίας για το εμπόριο αγαθών από και προς τις περιοχές του νότιου τμήματος της ηπείρου. Οι πρακτικές καρτέλ εκ μέρους ναυτιλιακών της περιοχής οδηγούν σε υπερβολικά υψηλές τιμές για τη μεταφορά φορτίων. Τέτοιου είδους καρτέλ αυξάνουν το κόστος των εμπορικών δραστηριοτήτων και καθιστούν την περιοχή μη-ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Τέτοια καρτέλ οδηγούν στον εκτροχιασμό της οικονομικής ανάπτυξης», σχολίασε ο επίτροπος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Tembinkosi Bonakelea.

H Maersk Line εξέδωσε την ακόλουθη σχετική ανακοίνωση:

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Νότιας Αφρικής πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της Maersk Line και της Safmarine στη Νότια Αφρική.

Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να βρεθεί αν υπάρχουν ή όχι αποδεικτικά στοιχεία για παράβαση του Νόμου περί Ανταγωνισμού (89/1998) σχετικά με τους ισχυρισμούς περί καθορισμού τιμών. Συνεργαζόμαστε πλήρως με την επιτροπή.

Το γεγονός ότι πραγματοποιούνται τέτοιες έρευνες δεν σημαίνει ότι μια εταιρία έχει εμπλακεί σε αθέμιτη συμπεριφορά όσον αφορά τον ανταγωνισμό ούτε μπορεί να προκαθορίσει το ίδιο το αποτέλεσμα της έρευνας. Οι αιφνιδιαστικές έρευνες αποτελούν συχνά ένα προπαρασκευαστικό βήμα για περαιτέρω έρευνα για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.»

Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία.

Διαβάστε ακόμα