Επανεμφάνιση Σομαλών πειρατών μετά από δυόμιση χρόνια

somaloi_peirates_attack
Σομαλοί πειρατές πραγματοποίησαν την πρώτη επίθεση σε εμπορικό πλοίο της περιοχής μετά από περισσότερα από δυόμισι χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν ακόμα μια υπαρκτή απειλή παρά τη σημαντική παρουσία των αντιπειρατικών στρατιωτικών σωμάτων τα τελευταία χρόνια.

Όπως επιβεβαίωσε η αντιπειρατική δύναμη της ΕΕ στη Σομαλία, EU NAVFOR, η επίθεση σημειώθηκε στις 22 του Οκτώβρη, όταν μια ομάδα έξι ενόπλων πειρατών σε μια λέμβο κυνήγησε και πυροβόλησε κατά του με βρεταννική σημαία τάνκερ χημικών προϊόντων CPO Korea περίπου 330 ναυτικά μίλια στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Σομαλίας. Το χωρητικότητας 52.000 dwt πλοίο διαχειρίζεται από την γερμανική Offen Tankers.

Μετά από ενδελεχή διερεύνηση του περιστατικού, η EU NAVFOR ανακοίνωσε τα εξής: “Κατά τη διάρκεια της επίθεσης αντηλλάγησαν μια σειρά από πυροβολισμούς μεταξύ των έξι ένοπλων ανδρών, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα ταχύπλοο σκάφος, και την ένοπλη ομάδα ασφαλείας επί του πλοίου CPO Korea. Οι φερόμενοι ως πειρατές τελικά απομακρύνθηκαν αφού το πλήρωμα του CPO Korea εφάρμοσε με επιτυχία τα μέτρα αυτοπροστασίας, αυξάνοντας την ταχύτητα, αλλάζοντας πορεία και ενεργοποιώντας τι; μάνικες για να ματαιώσει την επίθεση. Το CPO Korea ήταν σε θέση να συνεχίσει τη μετακίνηση του στον Ινδικό Ωκεανό, χωρίς να υπάρξουν θύματα”.

Αυτή είναι η πρώτη επίθεση σε ένα εμπορικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας από τις αρχές του 2014. Έρχεται μετά από την πρόσφατη απελευθέρωση 26 ομήρων από το αλιευτικό σκάφος Naham 3, στις 22 Οκτωβρίου, μετά από την κράτηση τους από Σομαλούς πειρατές για τεσσεράμισι χρόνια.

Οι πειρατικές επιδρομές στον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό αυξήθηκαν το 2008 για να φθάσουν στο αποκορύφωμα τους τον Ιανουάριο του 2011 όταν πάνω από 700 όμηροι και 30 πλοία βρίσκονταν στα χέρια Σομαλών πειρατών, σύμφωνα με την ΕΕ NAVFOR. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η πειρατική δραστηριότητα στην περιοχή έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν λόγω των αντιπειρατικών ναυτικών περιπολιών, των .ένοπλων ομάδων ασφαλείας επί του πλοίου, και των άλλων μέτρων αυτοπροστασίας που εφαρμόζονται από τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Παρ ‘όλα αυτά, η απειλή της πειρατείας στην περιοχή παραμένει μια υπαρκτή ανησυχία. Ο Υποστράτηγος της EU NAVFOR (Somalia) Rob Magowan, επανέλαβε την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση στη θάλασσα μετά από αυτή την τελευταία επίθεση.

“Αυτή η επίθεση δείχνει ότι οι πειρατές εξακολουθούν να έχουν την πρόθεση να επιτεθούν σε πλοία για λύτρα και να βλάψουν τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους”, ανέφερε ο Υποστράτηγος. “Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να παραμένει σε εγρήγορση. Η Ναυτική Δύναμη της ΕΕ συνεργάζεται με τους εταίρους της στην καταπολέμηση της πειρατείας για να συντονίσουμε τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε ότι οι πειρατές δεν θα επιβάλλουν για άλλη μια φορά την τρομοκρατία στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας”.

Η στρατιωτική επιχείρηση καταπολέμησης της πειρατείας “EU NAVFOR Somalia”, επίσης γνωστή ως επιχείρηση Atalanta, λαμβάνει χώρα στη θάλασσα στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής και του Δυτικού Ινδικού Ωκεανού από το 2008 και ο προγραμματισμός είναι να κρατήσει σίγουρα μέχρι τον Δεκέμβριο το 2016.

Διαβάστε ακόμα