Έξι μήνες συνεχώς στη θάλασσα…

Μετά από 6 μήνες ταξιδιού, ο υποπλοίαρχος Μύρωνας Σγουρός, επέστρεψε στο χωριό του, την Κριτσά «Ταξίδευα για 6 μήνες συνεχώς με το 270 μέτρων δεξαμενόπλοιο «Νήσος Τήνος» και προ ημερών επέστρεψα από την Γκάνα» μας λέγει και του ζητήσαμε να μας περιγράψει την πορεία του πλοίου αυτούς τους έξι μήνες:

«Από Αίγυπτο πήγαμε Ρωσία και μετά Τουρκία. Επιστρέψαμε Ρωσία και μετά συνεχίσαμε για Ιράκ, Σιγκαπούρη, Κίνα, μέχρι ένα ρωσικό λιμάνι κοντά στο Βόρειο Πόλο, 75 βόρεια. Απ’ εκεί φορτώσαμε και πήγαμε στη Γκάνα της Αφρικής. Ξεφορτώσαμε και επέστρεψα στην Ελλάδα».

* Του σχολιάσαμε ότι πέρασε από λιμάνια όπου υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, λόγω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και το Ιράκ, με τις γνωστές πειρατικές επιθέσεις: «Την περίοδο που εμείς βρεθήκαμε σε λιμάνια της Ρωσίας δεν υπήρχε πρόβλημα. Όμως, όταν περάσαμε το Σουέζ, για το Ιράκ, πήραμε μαζί μας για προστασία, για τρεις ημέρες, οπλισμένους φρουρούς, ώστε να περάσουμε την επικίνδυνη περιοχή, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πειρατείας. Αυτό συνηθίζεται από πολλά δεξαμενόπλοια, καθώς όταν ένα πλοίο είναι φορτωμένο είναι “χαμηλά” και είναι εύκολη η πρόσβαση από τη θάλασσα. Στο δικό μας πλοίο, μόλις οι πειρατές έβλεπαν τους φρουρούς έφευγαν.

* Ρωτήσαμε τον Μύρωνα ποια ήταν η χειρότερη εμπειρία του το διάστημα των 6 μηνών και η απάντησή του ήταν ότι «στον Ινδικό ωκεανό συναντήσαμε θαλασσοταραχή 10-11 μποφόρ για μία ολόκληρη εβδομάδα. Η θάλασσα μας χτυπούσε και τα κύματα έφταναν μέχρι τη μέση του πλοίου».

Σαν καλύτερη εμπειρία, ήταν η καλή συνεργασία που είχε με τον καπετάνιο «σε ένα πλοίο, το οποίο παραλάβαμε μαζί από την Κορέα πριν από δύο χρόνια». Του ευχηθήκαμε να έχει πάντα καλά ταξίδια.

ΛΕΩΝ.Κ.
anatolh.com

Διαβάστε ακόμα