Γεωτρύπανο της Transocean προσάραξε στη Σκωτία λόγω κακοκαιρίας (video+photos)

Transocean_winter

Ημι-υποβρύχιο γεωτρύπανο της Transocean εξόκειλε στα Νησιά Western της Σκωτίας το βράδυ της Δευτέρας καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες το αποδέσμευσαν απ’ τη ρυμούλκησή του.

Το γεωτρύπανο 17.000 τόνων Transocean Winner ρυμουλκόταν απ’ το Alp Forward όταν ξέσπασαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυτικά του Isle of Lewis, εμποδίζοντάς τα να συνεχίσουν την πορεία του. Περίπου στις 4:20 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο καπετάνιος του Alp Forward ανέφερε ότι η ρυμούλκηση είχε διακοπεί.

Το πλωτό γεωτρύπανο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται προσαραγμένο στην δυτική ακτή του Isle of Lewis κοντά στο Carloway.

Υπάρχουν περίπου 280 μετρικοί τόνοι ντίζελ εν πλω, επιβεβαίωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής, συμπληρώνοντας αργότερα ότι η πιθανότητα μόλυνσης είναι μικρή.

Στο πλωτό γεωτρύπανο δεν υπήρχε πλήρωμα, ενώ το ρυμουλκό Alp Forward παραμένει στο σημείο ώστε να έχει οπτική επαφή.

Κάποια πρώτα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, όπως το παρακάτω, δείχνουν το γεωτρύπανο να έχει προσαράξει για τα καλά κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής και να είναι έρμαιο του ανέμου και των κυμάτων:

Η Transocean και η ALP Marine, ιδιοκτήτρια εταιρία του ρυμουλκού, έχουν απευθυνθεί σε μια ομάδα διάσωσης της SMIT Salvage. Η Αστυνομία της Σκωτίας και ομάδες διάσωσης της Ακτοφυλακής βρίσκονται επίσης στο σημείο του ατυχήματος, ενώ το Τμήμα Έρευνας Θαλάσσιων Ατυχημάτων έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

Οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας προειδοποιούν τον κόσμο να μην επισκευτεί το σημείο, επιβάλοντας μέτρα περιορισμένης πρόσβασης ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση στο ειδικευμένο προσωπικό και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

“Κατανοούμε ότι το περιστατικό ενδιαφέρει τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά τους ζητάμε να μείνουν μακριά ώστε να εξασφαλιστεί η έυκολη πρόσβαση για τις διασωστικές ομάδες”, δήλωσε ο Mark Rodaway, διοικητής της Βρετανικής Ακτοφυλακής. “Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι ο τραυματισμός ανθρώπων που προσεγγίζουν το σημείο ώστε να έχουν οπτική επαφή από τα άγρια βράχια της περιοχής”.

Transocean_winter2

Το υπό σημαία των Νήσων Μάρσαλ Transocean Winner κατασκευάστηκε το 1983 και αναβαθμίστηκε το 2006. Λειτουργεί σε θαλάσσιο βάθος έως και 457 μέτρα και μπορεί να κάνει γεώτρηση έως και 7.620 μέτρα. Τον Ιούλιο του 2016, η Αναφορά Κατάστασης Στόλου της Transocean έδειξε ότι το Transocean Winner είχε μόλις ολοκληρώση τη σύμβασή του με την Marathon Oil στο Νορβηγικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας αυτόν το μήνα.

Τη στιγμή του περιστατικού, το γεωτρύπανο ρυμουλκόταν από τη Νορβηγία προς την Μάλτα.

Το Alp Forward είναι ένα anchor-handling ρυμουλκό τύπου DP II με ελκτική ικανότητα 218 μετρικών τόνων. Λειτουργεί υπό Ολλανδική σημαία και έχει ως βάση του το λιμάνι του Ρότερνταμ. Τα AIS δεδομένα παρακάτω δίνουν μια εικόνα του γολγοθά που πέρασε το Alp Forward.

Transocean_winter_AIS

Ακολουθούν περισσότερες φωτογραφίες από το σημείο του ατυχήματος:

Transocean_winter3

Transocean_winter4

Transocean_winter5

Διαβάστε ακόμα