Φιλιππίνες: Χείρα βοήθειας κατα της πειρατείας του Abu Sayyaf από ΗΠΑ-Ινδονησία

Abu_ Sayyaf_Hostages2
Δύο κράτη προσέφεραν την βοήθειά τους πρόσφατα στις Φιλιππίνες για την καταπολέμηση του πρόσφατου κύματος θαλάσσιων απαγωγών εκ μέρους της τρομοκρατικής οργάνωσης Abu Sayyaf. Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Joko Widodo έδωσε την έγκρισή του για μια “στρατιωτική επιλογή” για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης 7 Ινδονήσιων ναυτικών που απήχθησαν κατά τη διάρκεια πειρατείας τον προηγούμενο μήνα. Τη Δευτέρα, αξιωματικός των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε ότι η μακρόχρονη Αμερικάνικη δέσμευση για την εξασφάλιση ασφαλούς και ελεύθερης πλοήγησης στην περιοχή θα συνεχιστεί.

Ο Υπουργός Άμυνας Ryamizard Ryacudu δήλωσε στο The Star ότι αυτό θα αποτελέσει λύση ανάγκης σε περίπτωση που δεν πετύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες, και ότι θα γίνει σε απόλυτη συνεργασία με τον στρατό των Φιλιππίνων ώστε να αποφευχθούν περιστατικά τραυματισμών από φιλικά πυρά. Προς το παρόν, δήλωσε ότι οι Φιλιππινέζικες ένοπλες δυνάμεις ανταποκρίνονται στην κατάσταση, κι ότι οι Ινδονησιακές δυνάμες θα συμμετάσχουν υποστηρικτά εφόσον τους ζητηθεί. “Αν οι όμηροι χαθούν και οι Φιλιππίνες ζητήσουν την συνεργασία μας, θα ανταποκριθούμε”, δήλωσε ο Ryacudu.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε ότι έχει παγώσει όλες της εξαγωγές άνθρακα προς τα Φιλιππινέζικα λιμάνια και εξέδωσε υπόμνημα προς τους λιμενάρχες τονίζοντας ότι “απαγορεύεται αυστηρά να δώσουν άδεια εισόδου στα πλοία με Ινδονησιακή σημαία που κατευθύνονται προς τις Φιλιππίνες”. Η Ινδονησία παρέχει περισσότερα από τα δύο τρίτα της Φιλιππινέζικης παραγωγής ενέργειας με άνθρακα

Εξ’ άλλου, τη Δευτέρα ο υποναύαρχος του Αμερικάνικου Ναυτικού και διοικητής του Έβδομου Στόλου, Brian Hurley, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ προθυμοποιούνται να συνδράμουν ενάντια στην πειρατεία, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο. Δήλωσε επίσης ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει προϊστορία βοήθειας προς κυβερνήσεις με σκοπό τη διατήρηση της ελευθερίας πλοήγησης και την διασφάλιση των θαλάσσιων διαδρομών στην περιοχή, κάτι που σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει.

“Πάντα μας απασχολεί το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας πλοήγησης”, είπε ο Hurley σε συνέντευξή του.

Ο νεο-εκλεχθείς Φιλιππινέζος Πρόεδρος Rodrigo Duterte έδειξε πρόσφατα προθυμία διαπραγμάτευσης με το Abu Sayyaf, αλλά την Δευτέρα στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στο ζήτημα θα είναι επίδειξη πυγμής. “Θα δείτε ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει σοκ και δέος”, είπε ο λοχαγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ricardo Visaya. “Θα δείτε αποτελέσματα.”

Το Abu Sayyaf, τρομοκρατική οργάνωση που σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος, συνηθίζει να εκτελεί ομήρους όταν δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του. Πρόσφατα εκτέλεσε δύο Καναδούς πολίτες και την Δευτέρα απείλησε να αποκεφαλίσει τον Νορβηγό Kjartan Sekkingstad. Οι τρεις άνδρες είχαν απηχθεί από θέρετρο το περασμένο φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης: Ένας τραυματίας, τέσσερις ναυτικοί όμηροι από πειρατεία στη Μαλαισία

Διαβάστε ακόμα