Το τμήμα της Φινλανδικής κυβέρνησης για την επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες Tekes, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι για τα επόμενα χρόνια δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει έρευνα για μη-επανδρωμένα πλοία.
Το Tekes ανακοίνωσε ότι αυτό το ερευνητικό πεδίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα συνεισφέρει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Το πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει συνεργασία διαφόρων φορέων και οργανισμών, στοχεύει στην ανάπτυξη των πρώτων αυτόνομων εμπορικών πλοίων της σύμπραξης Rolls-Royce μέχρι το 2025 με τις πρώτες δοκιμές των εφαρμογών να αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύντομα.
“Αυτή η ιδέα κι αυτός ο στόχος είναι δημιούργημα του ίδιου του κλάδου. Υπάρχει αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός γύρω απ’ την αυτονομία των πλοίων. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Γι’ αυτό επιλέξαμε την DIMECC να τρέξει και να εφαρμόσει αυτό το αυτόνομο θαλάσσιο οικοσύστημα”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Rolls-Royce Marine Σάουλι Ελοράντα.
Οι κυριότεροι επενδυτές αυτού του οικοσυστήματος είναι οι Cargotec, Ericsson, Meyer Turku, Rolls-Royce, Tieto, και Wärtsilä, φτάνοντας συνολικά τους 80.
Η Φινλανδία θα απορροφήσει ένα κομμάτι του ρίσκου έρευνας και ανάπτυξης (R&D) συν-χρηματοδοτώντας την συλλογική αυτή προσπάθεια.
“Το αυτόνομο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στα πλαίσια της Φινλανδικής στρατηγικής ψηφιοποίησης και του Φινλανδικού οράματος για την θαλάσσια βιομηχανία”, δήλωσε το Tekes.
Πέρα από την χρηματοδότηση, η κυβέρνηση θα συντονίσει την δοκιμή των αυτόνομων πλοίων στις θάλασσες τις Φινλανδίας, κάτι το οποίο θα συνδράμει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων νομιμότητας και αδειοδότησης για την αποστολή μη-επανδρωμένων πλοίων στη θάλασσα.
Η ιδιωτική εταιρία DIMECC, η οποία έχει αναλάβει το κομμάτι της δικτύωσης, ειδικεύεται στο να φέρνει κοντά ειδικούς τεχνολόγους από διαφορετικούς κλάδους για να αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές.
Η Rolls-Royce αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της αυτονομίας των πλοίων. Οι συνεργάτες της στην πρωτοβουλία Advanced Autonomous Waterborne Applications (AAWA) δημοσίευσαν από κοινού Λευκή Βίβλο τον Ιούλιο, αναφέροντας ότι τα πρώτα μη-επανδρωμένα πλοία στον κόσμο θα είναι σε λειτουργία μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
“Τα αυτόνομα πλοία είναι το μέλλον της ναυτιλίας. Όπως και τα smart phones, τα smart ships θα φέρουν την επανάσταση στο τοπίο του σχεδιασμού και της λειτουργίας των πλοίων”, ανακοίνωσε ο Μίκαελ Μάκινεν, πρόεδρος της Rolls-Royce Marine.
Αυτοί που στέκονται κριτικά απέναντι στην πλήρη αυτονομία αμφιβάλλουν για το αν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα κυβερνο-ασφάλειας, αξιοπιστίας εξοπλισμού, νομοθετικής περιπλοκότητας και της απρόβλεπτης φύσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
“Είναι πλάνη το να υποθέσουμε ότι η συζήτηση για τα αυτόνομα πλοία θα εξαφανίσει την παρουσία των ναυτικών”, δήλωσε ο CEO της Transas Φρανκ Κόουλς σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανήμερα της Ημέρας του Ναυτικού στις 25 Ιουνίου.