Η Κίνα σχεδιάζει «πάρκο αλιείας» 200 ​​εκατομμυρίων δολαρίων 100 μίλια από την Αυστραλία

Με τη σχέση  Αυστραλίας Κίνας υπό μεγάλη πίεση, ένα έργο που αμφισβητεί το στρατηγικό εθνικό του συμφέρον εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Παπούα Νέα Γουινέα.

Η πόλη του Ντάρου είναι η πλησιέστερη κοινότητα PNG στην Αυστραλία. Παρόλο που απέχει περίπου 100 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Αυστραλία, είναι πολύ κοντά στα νησιά του στενού Torres που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Αυστραλίας. Το Νταρού είναι η πρωτεύουσα της Western Province (επίσης γνωστή ανεπίσημα ως Fly River Province), είναι όμως μια μικρή κοινότητα που αντιμετωπίζει πολλά κοινωνικά  προβλήματα.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία αλιείας Fujian Zhonghong της Κίνας υπέγραψε ένα μνημόνιο με την κυβέρνηση PNG και την επαρχιακή κυβέρνηση Fly River για την κατασκευή ενός “ολοκληρωμένου πολυλειτουργικού βιομηχανικού πάρκου αλιείας” 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο νησί Ντάρου.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, υπο τον πρεσβευτή του Πεκίνου στο Port Moresby, Xue Bing, δήλωσε ότι με την επένδυση αυτή το  PNG  θα μπορεί να αξιοποιεί πλήρως τους δικούς της αλιευτικούς πόρους, βάζοντας στην άκρη οποιαδήποτε αμφιβολία υπήρχε για τη χρηματοδότηση του έργου απευθείας από την Κινεζική κυβέρνηση.

Σε μια απομακρυσμένη και υπανάπτυκτη κοινότητα όπως το Ντάρου, ένα έργο 200 εκατομμυρίων δολαρίων θα έχει τεράστιο αντίκτυπο. Το ερώτημα όμως που πρέπει να τεθεί είναι απλό: γιατί το Ντάρου; Άτομα με γνώση της αλιείας  διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν εμπορικοί χώροι αλιείας κοντά στο Ντάρου. Γιατί λοιπόν να σχεδιάσετε να δαπανήσετε 200 εκατομμύρια δολάρια σε για μονάδα επεξεργασίας ψαριών σε μια περιοχή που δε γνωρίζετε αν διαθέτει εμπορικούς αλιευτικούς πόρους;

Πιθανότατα γιατι το εργοστάσιο θα βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις νησιωτικές κοινότητες της Αυστραλίας. Έχει στρατηγικό συμφέρον η Αυστραλία να έχει ένα μεγάλο έργο εξερεύνησης πόρων της κινεζικής κυβέρνησης ακριβώς στο βόρειο τμήμα της.

Η Αυστραλία, το Κουίνσλαντ και το PNG έχουν μια ολοκληρωμένη συνθήκη που καλύπτει το στενό Torres, περιλαμβάνοντας και αλιευτικά δικαιώματα. Φυσικά η εφαρμογή της συνθήκης με την πάροδο των ετών δεν υπήρξε χωρίς διαμάχες, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων του PNG που ζουν στο Νταρού και των κοινοτήτων στο παράκτιο Κουίνσλαντ και το Στενό του Torres είναι γενικά αρμονικές.

Η αρμονία αυτή υποστηρίζεται από ένα σύνολο δικαιωμάτων αλιείας και διέλευσης συνόρων που κατοχυρώνονται στη συνθήκη και διαχειρίζονται αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες με σημαντική συμβολή από το Κουίνσλαντ.

Εάν προχωρήσει το έργο, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα κινεζικά αλιευτικά σκάφη θα δραστηριοποιούνται στις θάλασσες γύρω από το Ντάρου και στα Στενά του Torres όπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψαράδες από τις γύρω περιοχές, όπως αναφέρει ο Κινέζος πρέσβης.

Μια επένδυση για την αλιείας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια περιοχή που δεν είναι γνωστή για την αφθονία της αλιείας, αλλά στρατηγικά πολύ κοντά στην Αυστραλιά,  σίγουρα γεννάει ερωτήματα.

Η συμφωνία για αυτό το έργο εμπίπτει στην πρωτοβουλία Belt and Road που επιδιώκει η Κίνα στο PNG. Εάν η Αυστραλία θέλει να σταματήσει το έργο αυτό πρέπει να το κάνει γρήγορα. Ό, τι κι αν επιλέξει, η απάντησή της θα πρέπει να είναι σταθερή.

 

Διαβάστε ακόμα