Η Λιβύη αρχίζει ξανά τις εξαγωγές από τα πετρελαϊκά λιμάνια της

oil_crescent

Έχουν αρχίσει οι διαδικασίες εκτίμησης για το τι πρέπει να γίνει για να αρθεί ο αποκλεισμός και να επανεκκινήσουν οι εξαγωγές από τα πετρελαϊκά λιμάνια της Λιβύης το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με την National Oil Corporation (NOC) της Λιβύης.

“Καλωσορίζουμε της δηλώσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον πρόεδρό της Aguila Saleh ότι τα λιμάνια πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της NOC”, δήλωσε ο πρόεδρος της NOC Mustafa Sanalla.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί στα 600.000 βαρέλια/ημέρα μέσα σε ένα μήνα και σε 950.000 μέχρι το τέλος του χρόνου από την τωρινή παραγωγική ικανότητα που κυμαίνεται στα 290.000.

Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις εξαρτώνται από την λήψη της απαραίτητης χρηματοδότησης απ’ τον προϋπολογισμό και απ’ την προϋπόθεση να ανοίξουν και να μείνουν ανοικτά τα λιμάνια της πετρελαϊκής ημισελήνου, δήλωσε ο Sanalla.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πετρελαϊκό λιμάνι της Brega κατελήφθη την Τρίτη από ένοπλες δυνάμεις που εναντιώνονται στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, αφού είχαν ήδη καταλάβει πετρελαϊκούς σταθμούς στο Ras Lanud, την Es Sidra και τη Zueitina λίγες μέρες νωρίτερα.

Παρόλο που έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι πολιτικές διαιρέσεις που βασανίζουν την χώρα συνεχίζουν να οξύνονται, σύμφωνα με αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

Εφιστώντας την προσοχή στο ζήτημα της ασφάλειας, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Λιβύη, Martin, Kobler, κάλεσε σε άμεση παύση των εχθροπραξιών ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες την πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης, δηλαδή τη μόνη πηγή εισοδήματος για τη χώρα.

“Οι φυσικοί πόροι της Λιβύης ανήκουν σε όλους τους Λύβιους” συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι “πρέπει να προστατευθούν και να μπορούν νε εξαχθούν νόμιμα υπό την ευθύνη του Προεδρικού Συμβουλίου”.

Τον Αύγουστο η NOC κάλεσε αντίπαλες ένοπλες ομάδες να μην καταστρέψουν το πετρελαϊκό λιμάνι της Zueitina ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση των πλοίων.

Κατά τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο, η Φύλαξη Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων (PFG) και η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας συμφώνησαν να ξανανοίξουν τα τρία πετρελαϊκά λιμάνια της χώρας Ras Lanuf, Zueitina και Es Sidra, τα οποία είχε αποκλείσει η PFG λόγω διαμάχης σχετικής με πληρωμές.

Διαβάστε επίσης: Πλοίο των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” δέχθηκε ένοπλη επίθεση στη Λιβύη

Διαβάστε ακόμα