Η παράξενη ιστορία της “πειρατείας” του τάνκερ Vier Harmoni

vier_harmoni

Ένα product tanker με φορτίο 900.000 λίτρα ντήζελ που αρχικά θεωρήθηκε ότι δέχτηκε επίθεση πειρατών ανοιχτά των Μαλαισιανών ακτών, υπάρχει περίπτωση να κατέφυγε σε διεθνή ύδατα λόγω οικονομικής διένεξης, ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Adon Shalan, υπονάυαρχος των Μαλαισιανών Θαλάσσιων Αρχών (MMEA).

Ο Adon δήλωσε ότι το τάνκερ MT Vier Harmoni αποχώρησε από τα Μαλαισιανά ύδατα χωρίς να πληρώσει μια εγγύηση στις αρχές της χώρας, την οποία τα πλοία οφείλουν να πληρώσουν ώστε να διασφαλιστεί η ανάληψη των ευθυνών τους σε περίπτωση περιστατικών στα Μαλαισιανά ύδατα.

Το τάνκερ έφυγε από το λιμάνι του Κουαντάν και βρισκόταν καθοδόν προς την Ινδονησία όταν αναφέρθηκε ότι αγνοείται, στις 16 Αυγούστου στις 5 μμ κατά την τοπική ώρα, σύμφωνα με την ΜΜΕΑ.

Η ΜΜΕΑ χρησιμοποίησε ελικόπτερα ώστε να ερευνήσει την περιοχή ανοιχτά του ανατολικού Τζοχόρ. Η έρευνα σταμάτησε όταν το πλοίο εντοπίστηκε κοντά στο Μπατάμ με την βοήθεια των Ινδονησιακών αρχών.

Ο Adon δήλωσε ότι το πλοίο μπορεί να “εξαφανίστηκε” λόγω οικονομικής διαμάχης εντός της εταιρίας, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο ήταν ανεπιτυχείς και ότι θεωρείται πως ο καπετάνιος έχει απενεργοποιήσει το σύστημα εντοπισμού.

Το πλοίο, το οποίο κουβαλάει φορτίο αξίας περίπου 390.000$, βρίσκεται ακινητοποιημένο στα νερά ανοιχτά του Κουαντάν.

Διαβάστε ακόμα