Η Σκωτία μελετάει τις επιπτώσεις του Brexit στην βιομηχανία κρουαζιέρας

scotland_cruise

Επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της βιομηχανίας κρουαζιέρας συναντήθηκαν σε διάσκεψη κορυφής την περασμένη Τετάρτη στο Εδιμβούργο για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit στην βιομηχανία κρουαζιέρας της Σκωτίας.

Η διάσκεψη κορυφής πραγματοποιήθηκε έπειτα από την ανακοίνωση της Cruise Scotland, στην οποία εκτιμάται ότι 520.000 επιβάτες αποβιβάστηκαν το 2016 σε Σκωτζέζικα λιμάνια, καταγράφοντας αύξηση 14,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Έπειτα από την αύξηση 14,8% μεταξύ 2014 και 2015, η βιομηχανία κρουαζιέρας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος από το 2010, όταν ο αριθμός επιβατών ήταν περίπου 268.000.

Η συνάντησε καταπιάστηκε με το ζήτημα της συνέχισης της προσπάθειας “να καταστούν οι προορισμοί στην Σκωτία όσο το δυνατόν πιο ελκυστικοί και να διατηρηθεί η αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον”.

Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της βιομηχανίας κρουαζιέρας για την διατήρηση της ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων, ο Φέργκους Γιούινγκ, υπουργός Γεωργίας της Σκωτίας, σημείωσε ότι η Σκωτζέζικη Κυβέρνηση “είναι πρόθυμη να ακούσει και να δράσει για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο”.

Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά βρίσκονται και οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις της Βρετανικής κυβέρνησης που θα εντείνουν την αβεβαιότητα σχετικά με τον έλεγχο διαβατηρίων επιβατών στα λιμάνια της Σκωτίας.

Ο υπουργός θα ζητήσει επίσης ξεκάθαρη στάση εκ μέρους της Βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την επίδραση του Brexit στις μελλοντικές προϋποθέσεις έκδοσης βίζας για επιβάτες κρουαζιερών.

Ο Γιούινγκ δήλωσε ότι “η φύση του κλάδου επιβάλλει την εκ των προτέρων πραγματοποίηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών έως και 2 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι η αβεβαιότητα που πλήττει τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι πιο έντονη και επιτακτική για την βιομηχανία κρουαζιέρας”.

“Πιο συγκεκριμένα, η συνεχιζόμενη ασάφεια σχετικά με την θέση της Βρετανικής κυβέρνησης για την ελευθερία μετακίνησης στην ΕΕ θέτει υπό πραγματικό κίνδυνο την ανάπτυξη της βιομηχανίας κρουαζιέρας”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Το Brexit ευκαιρία για την βρετανική ναυτιλία

Διαβάστε ακόμα