Ο IMO απαγόρευσε χημικό που σκότωσε χιλιάδες θαλασσοπούλια

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) απαγόρευσε την απόρριψη στη θάλασσα ενός επικίνδυνου χημικού που ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδες θαλασσοπουλιών φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάνω από 4.000 πουλιά από 18 διαφορετικά είδη ξεβράστηκαν νεκρά ή αρρώστησαν εξαιτίας μιας κολλώδους ουσίας που μόλυνε τις ακτές από την Κορνουάλη ως το Ντόρσετ σε δυο ξεχωριστά περιστατικά τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο.

Η έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική Υπηρεσία Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος των πτηνών προκλήθηκε από την χημική ουσία πολυισοβουτυλένιο (PIB), ένα πρόσθετο λαδιού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των δεξαμενόπλοιων και καταλήγει στη θάλασσα.

Αν και θεωρείται επικίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή, μέχρι σήμερα η απόρριψη περιορισμένων ποσοτήτων του χημικού στη θάλασσα ήταν νόμιμη.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησης της ομάδας εργασίας του ΙΜΟ για τη ρύπανση από τα χημικά, την Τρίτη στο Λονδίνο, αποφασίστηκε ότι από το 2014 τα χημικά πολυισοβουτυλενίου με υψηλό ιξώδες θα καταχωρηθούν σε ξεχωριστή κατηγορία η οποία θα απαγορεύει την απόρριψή τους στη θάλασσα, ενώ θα προβλέπει την πρόπλυση των δεξαμενών και την επεξεργασία των υπολειμμάτων των επικίνδυνων ουσιών στο λιμάνι.

politischios.gr

Την αναβάθμιση της Ελλάδας στον IMO ζήτησε ο Κ.Μουσουρούλης

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συναντήθηκε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization), Koji Sekimizu, στο Λονδίνο.

Ο κ. Μουσουρούλης έθεσε στη συζήτηση το ζήτημα της αναβάθμισης της παρουσίας της Ελλάδας στον IMO. Στη συνέχεια, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση είναι τα ακόλουθα:

(α) Μηχανισμός αναθεώρησης και μεταρρύθμισης του ΙΜΟ
(β) Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία
(γ) Πειρατεία
(δ) Ασφάλεια ναυσιπλοΐας
(ε) Καθεστώς κύρωσης διεθνών συμβάσεων από τη χώρα μας

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η λήψη μέτρων για τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και, ειδικότερα στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του πλαισίου του ΙΜΟ, ως το πλέον κατάλληλο όργανο.

Οποιεσδήποτε περιφερειακές ρυθμίσεις ή πρωτοβουλίες στα πλαίσια άλλων διεθνών οργάνων και συμφωνιών η χώρα μας εκτιμά ότι δεν θα είναι λειτουργικές.

Στο ζήτημα της πειρατείας, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε προς τον κ. Sekimizu πως η Ελλάδα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα κάθε διεθνή πρωτοβουλία (ΙΜΟ, Ε.Ε. και Ηνωμένα Έθνη) προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της πειρατείας. Επίσης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επικροτεί και ενθαρρύνει τους Έλληνες πλοιοκτήτες να εφαρμόζουν τις Βέλτιστες Πρακτικές για την αντιμετώπιση των πειρατικών επιθέσεων, όπως έχουν εκπονηθεί με πρωτοβουλία της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας και υιοθετηθεί στο πλαίσιο του ΙΜΟ.

Τέλος, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει κυρώσει σχεδόν το σύνολο των διεθνών συμβάσεων του ΙΜΟ (18 από τις 19 συμβάσεις) στους τομείς προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, ναυτικής εκπαίδευσης, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και αστικής ευθύνης του πλοιοκτήτη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την πολιτική βούληση της χώρας μας, ως μεγάλης ναυτιλιακής δύναμης, να υπάρξει ένα παγκοσμιοποιημένο θεσμικό πλαίσιο εν ισχύ για μία ασφαλή περιβαλλοντικά φιλική ναυτιλία.

Απόψε το βράδυ, ο κ. Μουσουρούλης θα παρευρεθεί και θα εκφωνήσει ομιλία στην τελετή απονομής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Βραβείου στον επίτιμο γενικό γραμματέα του ΙΜΟ, Ευθύμιο Μητρόπουλο, ενώπιον των εκπροσώπων των 170 κρατών-μελών του ΙΜΟ.

ΠΗΓΗ