Ιστορίες ναυτικών: Συνέντευξη της αξιωματικού καταστρώματος Ιωάννα Τζοβάρα

Οι “Ιστορίες ναυτικών” παρουσιάζουν τις βασικές προκλήσεις της ζωής και της εργασίας στο πλοίο, παρέχοντας μια εικόνα για το τι σημαίνει πραγματικά μια καριέρα στη θάλασσα.

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δόθηκε στο safety4sea.com από την Ιωάννα Τζοβάρα, η οποία εργάζεται στην Celebrity Cruises από το 2018.

Δημοσιογράφος: Τι σας αρέσει περισσότερο στη δουλεία σας;

Ιωάννα Τζοβάρα: Το αγαπημένο  μέρος της δουλειάς μου είναι ότι κάθε μέρα είναι μια νέα πρόκληση και έτσι ποτέ δε βαριέσαι. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε μέρα ξυπνάω και πηγαίνω για δουλειά και έχω αυτήν την καταπληκτική θέα που αντισταθμίζει όλο το άγχος και τις προκλήσεις της εργασίας.

Δημοσιογράφος: Τι έχετε μάθει κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας σας στη θάλασσα;

Ιωάννα Τζοβάρα: Να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο. Κάθε μέρα είναι ένας νέος αγώνας. Κάθε μέρα είναι ένα νέο μάθημα που πρέπει να μάθουμε. Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία να αναβαθμίζουμε τον εαυτό μας και να αναβαθμίζουμε τις γνώσεις μας.

Δημοσιογράφος: Πώς θα περιγράφατε την καθημερινή σας ζωή στη θάλασσα, την εργασία σας με λίγα λόγια;

Ιωάννα Τζοβάρα: Πολυάσχολη και μοναδική, με καλό τρόπο. Αντιμετωπίζουμε πολλά διαφορετικά πράγματα σε καθημερινή βάση – συντήρηση, ασφάλεια, περιβάλλον, ναυσιπλοία, ανθρώπινοι πόροι. Είμαστε  όμως πολλοί σε όλο αυτό!

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;

Ιωάννα Τζοβάρα: Η πανδημία και ο αντίκτυπος που είχε σε όλους μας. Ως ομάδα αξιωματικών, εργαστήκαμε πολύ σκληρά, υπό την ηγεσία της πλοιάρχου Kate McCue, για να πάρουμε ολόκληρο το πλήρωμα σε μια αβέβαιη στιγμή που ήταν δύσκολο να είσαι μακριά από τους αγαπημένους σου. Είναι απίστευτο, τώρα που περπατάω γύρω από το πλοίο και είναι εντελώς άδειο. Όποτε συναντώ κάποιον, η πρώτη ερώτηση που μου κάνει είναι: «Πώς είναι η οικογένειά σας πίσω στο σπίτι; Είναι ασφαλείς και υγιείς;»

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η συμβουλή σας στα μέλη του πληρώματος στο πλοίο;

Ιωάννα Τζοβάρα: Μην παραιτηθείτε ποτέ και μη χάσετε την ελπίδα. Ακόμα και όταν όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον σας, πολεμήστε για τις αξίες σας, μείνετε δυνατοί για τους ανθρώπους σας. Όταν έρχονται οι κακές μέρες, χαμογελάστε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αδράξτε τη μέρα.

Δημοσιογράφος: Τι σας εμπνέει κάθε μέρα στο πλοίο;

Ιωάννα Τζοβάρα: Η μεγαλύτερη έμπνευση είναι η ομάδα μου! Είμαι τόσο χαρούμενη που συνεργάζομαι με άτομα που εμπιστεύομαι και ξέρω ότι δεν θα με αφήσουν ποτέ να αποτύχω (όπως λέει η Captain Kate McCue). Αυτό μου δίνει δύναμη να είμαι εκεί για αυτούς και να βρω τρόπους για να πάω την «ομάδα» ένα βήμα μπροστά.

Δημοσιογράφος: Ποιο ήταν το πιο εξαιρετικό πράγμα που έχετε βιώσει στο πλοίο;

Ιωάννα Τζοβάρα: Το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτής της αρνητικής κατάστασης που βιώσαμε, είχαμε έναν γάμο. Όταν σπούδαζα, ποτέ δεν πέρασε στο μυαλό μου ότι θα μπορούσα να βιώσω κάτι τέτοιο. Το να βλέπω δύο άτομα, να μην παραιτούνται και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, ήταν πολύ συγκινητικό για μένα.

Δημοσιογράφος: Τι θα αλλάζατε έτσι ώστε να γίνει η ζωή σας καλύτερη στο πλοίο;

Ιωάννα Τζοβάρα: Το Διαδίκτυο, πρέπει να είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο για όλους. Είναι αναγκαιότητα όχι πολυτέλεια. Το να είσαι σε θέση να δεις και να ακούσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα είναι πολύτιμο. Μιλώντας από την εμπειρία μου, όταν ο μπαμπάς μου πέθανε, εγώ και ο αδερφός μου ήμασταν και οι δύο εν πλω. Η οικογένειά μου κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί μου επειδή είχω πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά τον αδερφό μου περάσαν ώρες μέχρι να επικοινωνήσουμε.

Δημοσιογράφος: Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που σκέφτεται για μια καριέρα στη θάλασσα;

Ιωάννα Τζοβάρα Αν το ονειρεύεται να το κάνει! Δεν πρόκειται να είναι εύκολο, έχει άγχος και μοναξιά  αλλά δεν πρέπει να το φοβηθεί. Ότι κερδίζεις είναι αυτό που έχει αξία  και όσο περισσότερο εργάζεσαι γι’ αυτό τόσο μεγαλύτερη είναι η απόλαυση.

Διαβάστε ακόμα