Καναδάς: Βρέθηκε το δεύτερο ναυάγιο της αποστολής Φράνκλιν

hms_terror

Η Καναδική Κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι βρήκε πράγματι το ναυάγιο του HMS Terror, του δεύτερου πλοίου της μοιραίας αποστολής εξερεύνησης της Αρκτικής από τον Βρεταννό σερ Τζον Φράνκλιν για την αναζήτηση του Βορειοδυτικού Περάσματος.

Το Parks Canada, η εθνική υπηρεσία για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας που υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι το ναυάγιο του HMS Terror βρέθηκε στο Terror Bay της περιφέρειας Nunavut ανοιχτά της Νήσου Βασιλιά Ουίλιαμ. Η επβεβαίωση ήρθε από την Ομάδα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Parks Canada μετά από έρευνα με ηχοεντοπιστική συσκευή (sonar) και τριών καταδυτικών αποστολών στο ναυάγιο, αλλά και επιπλέον έρευνας του ναυαγίου με τη χρήση βυθόμετρου (echo sounder).

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Guardian ανέφερε ότι μια ομάδα του Ιδρύματος Αρκτικών Ερευνών, ενός ιδιωτικόυ και μη-κερδοσκοπικού οργανισμού που συμμετείχε στην αναζήτηση του διάσημου ναυαγίου, είχε ανακαλύψει το HMS Terror σε άριστη κατάσταση στο βυθό ενός κόλπου. Η Καναδική Κυβέρνηση δεν είχε επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Το πρώτο πλοίο της αποστολής Φράνκλιν, το HMS Erebus βρέθηκε το 2014 περίπου 100 χλμ νότια του Terror Bay.

O Σερ Τζον Φράνκλιν μαζί με τα 128 μέλη πληρώματος των δύο πλοίων έχασαν τη ζωή τους όταν τα πλοία κόλλησαν σε πάγο κατά την αναζήτηση του Αρκτικού περάσματος ανάμεσα στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα ευρήματα αυτών των ερευνών ρίχνουν φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Καναδά.

Το Parks Canada εξέδωσε την Δευτέρα την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το ναυάγιο:

“Οι καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και χαμηλή ορατότητα. Το κατάστρωμα του ναυαγίου είναι απολύτως καλυμμένο από λάσπη και θαλάσσια ζωή. Παρ’ όλα αυτά, οι δύτες κατάφεραν να παρατηρήσουν μια σειρά απο χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με τα Βρετανικά πλοία πολικής εξερεύνησης του 19ου αιώνα και το ναυάγιο είχε μια σειρά από χαρακτηριστικά σχεδιασμού που ήταν κοινά στα HMS Erebus και Terror. Δεν υπάρχουν άλλα ναυάγια με τέτοια χαρακτηριστικά στην περιοχή πέρα από το Erebus.

Αντιπαραβάλλοντας αυτά τα αρχαιολογικά δεδομένα με ένα εκτεταμένο ερευνητικό αρχείο που περιλαμβάνει τα κατασκευαστικά σχέδια των δύο πλοίων, η Ομάδα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Parks Canada κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι το ναυάγιο ανήκει στο HMS Terror. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι το καλοδιατηρημένο ναυάγιο έχει επίσης χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με τα ιστορικά αρχεία για το HMS Terror, όπως η διάταξη του πρόβολου, η θέση του πηδαλίου, η πύλη επιβίβασης και τα μπούνια του καταστρώματος – χαρακτηριστικά που διαφέρουν από αυτά του HMS Erebus.”

Το Parks Canada δήλωσε επίσης ότι η ανακάλυψη των πλοίων του Φράνκλιν δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις γνώσεις της φυλής των αυτόχθονων Ινουίτ. Η αποστολή εθεάθη για τελευταία φορά καθώς εισερχόταν στο Baffin Bay τον Αύγουστο του 1845, και οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής πέρασαν από γενιά σε γενιά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της ανακάλυψης των ναυαγίων. Από το 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 6 έρευνες για τα χαμένα πλοία.

Η Καναδική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την συζήτηση για την προστασία του σημείου από κοινού με τις αρχές του Nunavut και τους φορείς των Ινουίτ.

Διαβάστε ακόμα