Καταγγελία για τα εξαντλητικά ωράρια των ναυτεργατών από τη ναυτιλιακή εταιρεία «LENANTE FERRIES GROUP»

Φωτο: https://ermisnews.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συνεχή είναι τα κρούσματα έντασης της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών με πρόσχημα και τα μέτρα για τον κορωνοϊό, με απολύσεις, μειώσεις οργανικών συνθέσεων, εξαντλητικά δρομολόγια.

Σε αυτή την κατεύθυνση προχώρησε η ναυτιλιακή εταιρεία «LEVANTE FERRIES GROUP», η οποία κοινοποίησε τα δρομολόγια των πλοίων της αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα της μειωμένης επιβατικής κίνησης ως συνέπεια των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τροποποιεί τα δρομολόγια που θα εκτελούν τα πλοία της».

Τα εξαντλητικά δρομολόγια που εφαρμόζει η εταιρεία που γνωρίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και οι Λιμενικές αρχές, παραβιάζουν την Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 180/1996 και το Π.Δ 152/2003, που καθορίζουν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ» πραγματοποιεί τα παρακάτω δρομολόγια (επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας)

Με βάση τα δρομολόγια και προσθέτοντας τον χρόνο προετοιμασίας του πλοίου και αποκατάστασης με την λήξη δρομολογίων, το αποτέλεσμα είναι οι ναυτεργάτες να υπερβαίνουν τις 136 ώρες!!! εργασίας εβδομαδιαίως.

Αντίστοιχα στη γραμμή Κυλλήνη – Ζάκυνθο το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «FIOR DI LEVANTE» με βάση τα εβδομαδιαία δρομολόγια του, οι ναυτεργάτες υπερβαίνουν τις 122 ώρες!!! εργασίας εβδομαδιαίως.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με βάση την καταγγελία και την έγγραφη ενημέρωση μας.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.
«Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν