Καύσωνας – Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των Ναυτεργατών

Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά αποδεικνύει, μπροστά στο ακραίο καιρικό φαινόμενο του παρατεταμένου καύσωνα που πλήττει την χώρα μας, ότι τα αντανακλαστικά της για την προστασία της υγείας των εργαζομένων είναι εντελώς ξεχαρβαλωμένα…

Κάτω από την πίεση που ασκήθηκε αναγκάστηκε να ανακοινώσει μία σειρά μέτρα τα οποία είναι ανεπαρκή, άτολμα και κατά προέκταση αμφίβολης αποτελεσματικότητας!
Όπως και στο πρόβλημα της πανδημίας και αυτήν την φορά αναδεικνύει την ατομική ευθύνη, περιορίζεται σε συστάσεις και ευχολόγια, στην πράξη περιορίζει δραστικά τα μέτρα και την εφαρμογή τους εξαιρώντας εργασιακούς χώρους και επιχειρήσεις, θέτει περιορισμένο χρονικό διάστημα (12-4) που αυτά θα ισχύουν και με τον τρόπο αυτό δηλώνει ότι πριν ή μετά τις συγκεκριμένες ώρες δεν υφίσταται κίνδυνος για τους εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι στις ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες.

Όμως και αυτά τα ημίμετρα θα υπονομευτούν εάν και εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες…..
Ειδικότερα στον χώρο της Ναυτιλίας ήδη διαπιστώνουμε κρούσματα εργασιών σε εξωτερικούς χώρους (συντήρηση – βαψίματα) σε διάφορα πλοία και λιμάνια της χώρας μας.
Οι εργασίες αυτές δεν συνδέονται κατά οποιοδήποτε τρόπο με την ασφάλεια των πλοίων και των επιβαινόντων σε αυτά αλλά ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Για τον σκοπό αυτό η ΠΕΝΕΝ έχει ήδη προβεί σε σχετικές ενέργειες προς το ΥΕΝ και τις αρμόδιες λιμενικές αρχές.
Θεωρούμε αναγκαίο να πολλαπλασιαστούν και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ώστε να προστατευτεί η υγεία των Ναυτεργατών και να αντιμετωπιστεί και να παταχθεί κάθε περιστατικό εφοπλιστικής αυθαιρεσίας.
Υπογραμμίζουμε ότι όλες τις ημέρες που διαρκεί ο καύσωνας πρέπει ρητά να απαγορευτούν οι σκαλωσιές, να γίνει επισταμένος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους χώρους των γκαράζ των Ε/Γ-Ο/Γ και RoRo πλοίων σχετικά με τη σωστή λειτουργία των εξαεριστικών μηχανημάτων και να απαγορεύεται η οποιαδήποτε εργασία συντήρησης στους χώρους αυτούς.

Μόλις χθες προβήκαμε σε συγκεκριμένη καταγγελία για Φ/Γ πλοίο που κάνει πλόες στο εσωτερικό της χώρας για μη λειτουργία του κλιματισμού στον χώρο του πληρώματος, χωρίς να λάβουμε ακόμη καμία απάντηση από τη λιμενική αρχή της Ελευσίνας που ήταν το πλοίο…..
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καλεί τα μέλη της και όλους τους Ναυτεργάτες να καταγγέλλουν άμεσα σε αυτήν οποιαδήποτε περιστατικό συνιστά παρέκκλιση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας των Ναυτεργατών.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Διαβάστε ακόμα