Ναυτικοί σώθηκαν γράφοντας SOS στην άμμο

rescue_micronesia

Δύο ναυτικοί που είχαν αποκλειστεί σε ακατοίκητο νησί του Ειρηνικού στην πολιτεία Chuuk των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας διασώθηκαν την Παρασκευή αφού έγραψαν “SOS” στην άμμο.

Το πλήρωμα ενός αεροσκάφους P-8A Poseidon του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού ανταποκρίθηκε σε αναφορά AMVER από το πλοίο British Mariner όταν εντόπισε ναυαγούς σε παραλία κοντά στο αυτοσχέδιο σήμα που παρατήρησε. Η πληροφορία αυτή μεταφέρθηκε έπειτα στο τμήμα έρευνας και διάσωσης του Τομέα Guam της Ακτοφυλακής. Οι ναυαγοί μεταφέρθηκαν με το περιπολικό σκάφος Palikir στο Nomwin Atoll.

To σκάφος 5 μέτρων είχε αναφερθεί ως αργοπορημένο στις 19 Αυγούστου. Το ζευγάρι Linus και Sabina Jack, αμφότεροι άνω των 50 ετών, αναχώρησαν από το νησί Weno στις 17 Αυγούστου με περιορισμένες προμήθειες και εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης με προορισμό το Tamatam, όπου επρόκειτο να φτάσουν στις 18 Αυγούστου.

Το British Mariner εντόπισε σήματα φωτός από ένα νησί καθώς βρισκόταν σε τροχιά διάσωσης σύμφωνα με οδηγίες της Ακτοφυλακής στις 24 Αυγούστου.

Κατά την έρευνα που διήρκεσε 7 ημέρες, η ακτοφυλακή του Τομέα Guam συντόνισε την επιχείρηση 14 σκαφών AMVER, δύο αεροσκαφών και ενός περιπολικού σκάφους της αστυνομίας της Μικρονησίας, ερευνώντας συνολικά 16.571 τετραγωνικά μίλια.

Πρόκειται για την δεύτερη διάσωση φέτος στην περιοχή. Τον Απρίλιο τρεις άνδρες διασώθηκαν από το νησί Fanadik της Μικρονησίας, όταν οι βάρκα τους αναποδογύρισε δύο μίλια από την στεριά. Οι ναυαγοί χρησιμοποίησαν φύλλα φοινικόδεντρου για να γράψουν “βοήθεια” στην αμμουδιά. Διασώθηκαν τρεις μέρες αργότερα από το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό.

Το σύστημα AMVER της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής είναι ένα παγκόσμιο εθελοντικό ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιείται από αρχές έρευνας και διάσωσης σε όλον τον κόσμο. Με το AMVER, οι συντονιστές διάσωσης μπορούν να εντοπίσουν πλοία που συμμετέχουν στο σύστημα και βρίσκονται κοντά στην περιοχή του περιστατικού ώστε να ζητήσουν την ανταπόκριση του πλοίου.

rescue_micronesia2

Διαβάστε ακόμα