Νέα πλάνα που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη αποκαλύπτουν πού χτύπησε για πρώτη φορά το παγόβουνο τον Τιτανικό

Νέο υλικό από τον Τιτανικό που κυκλοφόρησε την Τετάρτη αποκαλύπτει την αργή φθορά του θρυλικού πλοίου στα βάθη του Ατλαντικού για πάνω από 110 χρόνια από τη βύθισή του.

Η ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Titan – A Viewport to Titanic” αντικατοπτρίζει την κατάσταση διαφόρων τμημάτων του πλοίου, όπως το κεντρικό ιστό, την πλώρη και την καμπίνα του πλοιάρχου Έντουαρντ Σμιθ (που τώρα έχει καταστραφεί), τους λέβητες και το κενό όπου βρισκόταν η Μεγάλη Σκάλα και οι δύο πολυέλαιοι.

Τα πλάνα δημοσιεύτηκαν από την OceanGate Expeditions, η οποία πραγματοποίησε πάνω από δώδεκα καταδύσεις το 2021 και το 2022 στην περιοχή με το υποβρύχιο Titan. Το φιλμ αποκαλύπτει επίσης την κατάρρευση και τη φθορά του κύριου ιστού, συμπεριλαμβανομένου του σημείου ακριβώς εκεί όπου ο Φρέντερικ Φλιτ είχε δει για πρώτη φορά το παγόβουνο, που επρόκειτο ήταν η αιτία να καταδικαστεί το πλοίο σε βύθιση, και χτύπησε το κουδούνι για να ειδοποιήσει την γέφυρα του πλοίου.

Η καμπάνα θα κρεμόταν πάνω από την πόρτα στο γάντζο, εξηγεί ο Rory Golden, ένας υποθαλάσσιος εξερευνητής και βετεράνος δύτης του Τιτανικού, σε αυτή την 20λεπτη ταινία.

Η ταινία μικρού μήκους “Titan – A Viewport to Titanic” περιλαμβάνει νέα πλάνα του θρυλικού πλοίου υποβρυχίως.

Τα πιο στοιχειωτικά πλάνα δείχνουν μία από τις δύο εναπομείνασες πλατφόρμες σωσίβιων λέμβων, όπου συγκεντρώνονταν οι επιβάτες και μόνο οι τυχεροί μπορούσαν να επιβιβαστούν σε μια βάρκα και να γλιτώσουν από τον βυθιζόμενο Τιτανικό.

Σε κάνει να αναστατώνεσαι όταν σκέφτεσαι εκείνους που μπήκαν στις σωσίβιες λέμβους, αναφέρει ο Golden στο βίντεο. Η κουπαστή κρέμεται εκεί στο απόλυτο σκοτάδι, υπενθυμίζοντάς μας την τραγωδία.

Ο Τιτανικός προσέκρουσε σε παγόβουνο κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού στις 14 Απριλίου 1912. Κατέληξε να βυθιστεί νωρίς το επόμενο πρωί, στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 1.500 ανθρώπους.

Η θέση του αποτελούσε μυστήριο για μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα, μέχρι που ανακαλύφθηκε το 1985 σε βάθος περίπου 3,800 μέτρων, περίπου 380 μίλια νοτιοανατολικά της Νέας Γης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η OceanGate σχεδιάζει να επιστρέψει στην περιοχή το 2023. Οι επίδοξοι εξερευνητές μπορούν επίσης να συμμετάσχουν, ωστόσο, το κόστος είναι τσουχτερόκια κοστίζει μέχρι και 250.000 δολάρια!

Διαβάστε ακόμα