Σταματημό δεν έχουν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, με ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό να προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των ναυτικών. Αυτή τη φορά, πυρκαγιά ξέσπασε σε δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της Ρουμανίας, με οκτώ μέλη του πληρώματος να αγνοούνται.

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς πετρελαϊκών και χημικών προϊόντων YARA J, με σημαία Κομορών, το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο κοντά στις εκβολές του Δούναβη, στην περιοχή της Σουλίνας. Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές, στο πλοίο επέβαιναν 12 ναυτικοί, από τους οποίους τέσσερις εντοπίστηκαν σώοι, ενώ η τύχη των υπόλοιπων οκτώ παραμένει άγνωστη.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης (15/10), χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί τι την προκάλεσε. Οι ρουμανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο το δεξαμενόπλοιο να δέχθηκε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, Ράντου Μιρούτα, δήλωσε ότι το πλήρωμα κατάφερε να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά με τα διαθέσιμα μέσα του πλοίου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού.
Το YARA J βρισκόταν, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, περίπου 8 με 10 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Σουλίνας, εντός των ρουμανικών χωρικών υδάτων. Μάλιστα, ο Ρουμάνος υπουργός ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν άφορτο και ήταν αγκυροβολημένο στην περιοχή για αρκετές ημέρες.
Πέντε πλοία έχουν χτυπηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου
Το νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, τουλάχιστον πέντε εμπορικά πλοία έχουν πληγεί στα ανοικτά της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας από τις αρχές Οκτωβρίου, με τον αριθμό των νεκρών και αγνοουμένων να προκαλεί έντονη ανησυχία.
Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία για την εμπορική ναυτιλία, καθώς μέσω των λιμανιών του Δούναβη και των θαλάσσιων διαδρομών της δυτικής Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιείται σημαντικό μέρος των ουκρανικών εξαγωγών.
Παράλληλα, η αυξανόμενη χρήση drones στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τα εμπορικά πλοία, ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται αγκυροβολημένα μακριά από τις περιοχές των άμεσων πολεμικών επιχειρήσεων.
Για τους οκτώ ναυτικούς του YARA J, ωστόσο, το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή δεν είναι τι προκάλεσε τη φωτιά, αλλά να εντοπιστούν ζωντανοί και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.















