Νέος χώρος δοκιμών για αυτόνομα πλοία στη Νορβηγία

autonomous_testbed

Ένα μεγάλο τμήμα του Trondheimsfjord στη βόρεια Νορβηγία επιλέχθηκε ως επίσημο περιβάλλον προσομοίωσης και χώρος δοκιμών (testbed) για αυτόνομα πλοία από την NCA (Νορβηγική Υπηρεσία Διαχείρισης Ακτών) την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο Τροντχάιμ.

Όντας πιθανώς η πρώτη παράκτια περιοχή στον κόσμο που αφιερώνεται επίσημα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για αυτόνομα πλοία, ο νέος αυτός χώρος δοκιμών πρόκειται να αποτελέσει μια εγκατάσταση ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ναυτιλίας. Η Νορβηγική επιχείρηση θαλάσσιας τεχνολογίας KONGSBERG έπαιξε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του χώρου δοκιμών και θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές του στο έπακρο ώστε να συνεχίσει την ανάπτυξη των αισθητήρων, του λογισμικού και των συστημάτων που θα προσφέρουν περισσότερη αυτονομία για τα πλοία.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, ως επόμενο βήμα του νέου Εθνικού Σχεδίου Μεταφορών της κυβέρνησης. Το φιόρδ του Τροντχάιμ είναι ιδανική τοποθεσία για να γίνουν πραγματικότητα τα αυτόνομα πλοία. Η περιοχή έχει ελάχιστη κίνηση πλοίων, κάτι που την καθιστά ασφαλή για την διεξαγωγή δοκιμών. Επίσης, στεγάζει πολλά κέντρα θαλάσσιας τεχνολογίας και αρκετούς σημαντικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς οργανισμούς. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε πραγματικότητα με τη συνεργασία του Νορβηγικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Τεχνολογίας (MARINTEK), του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), των λιμενικών αρχών του Τροντχάιμ, της KONGSBERG και της Maritime Robotics.

“Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι δοκιμών πουθενά στον κόσμο, οπότε η NCA αναλαμβάνει να οδηγήσει την κούρσα για την αλλαγή του κόσμου της ναυτιλίας”, δήλωσε ο Gard Uelant, πρόεδρος της Kongsberg Seatex. “Βλέπουμε πώς εισάγεται η αυτονομία στα οχήματα ξηράς. Πιστεύω ότι θα δούμε τεράστιες αλλαγές στο μέλλον, οι οποίες θα οδηγήσουν στα “έξυπνα” πλοία και θα καταστήσουν τις θαλάσσιες μεταφορές πιο ασφαλείς και πιο αποτελεσματικές. Θα δούμε επίσης την ανάπτυξη της τεχνολογίας που έχει τη δυνατότητα να μας παρέχει πλήρως αυτόνομα πλοία μεταφοράς φορτίων. Χάρη στην ασυναγώνιστη ναυτιλιακή γνώση της χώρας και το νέο χώρο δοκιμών αυτόνομων πλοίων, μεγάλο τμήμα αυτής της αλλαγής θα έρθει από το Τροντχάιμ”.

Η KONGSBERG έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Trondheimsfjord ως χώρου δοκιμών, έχοντας ήδη αποδείξει την καταλληλότητα της περιοχής. Η θυγατρική Kongsberg Seatex με έδρα στο Τροντχάιμ πραγματοποίησε αρκετές δοκιμές νέων αυτόνομων τεχνολογιών στο Trondheimsfjord αυτόν τον Ιούνιο από κοινού με το NTNU και το Νορβηγικό Κέντρο Αμυντικών Ερευνών.

Επιπλέον, το πρότζεκτ AUTOSEA, το οποίο θα εστιάσει στην αυτοματοποιημένη αντιληπτική ικανότητα, θα χρησιμοποιήσει επίσης το Trondheimsfjord ώς χώρο δοκιμών για τη σύνθεση αισθητηριακών πληροφοριών ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος συγκρούσεων μεταξύ πλοίων σε ένα ανώτερο επίπεδο αυτονομίας. Για την βελτίωση των ικανοτήτων εντοπισμού μικρών αντικειμένων σε κοντινότερη απόσταση, το AUTOSEA θα περιλαμβάνει τύπους αισθητήρων που συνήθως δεν χρησιμοποιούνται για τέτοιους σκοπούς στη ναυτιλία, όπως κάμερες, υπέρυθρες και LIDAR.

Διαβάστε επίσης: Είναι μη-ρεαλιστικά τα πλήρως αυτόνομα πλοία;

Διαβάστε ακόμα