Ο Καναδάς θα απομακρύνει το βυθισμένο το 1985 MV Manolis L

manolis_l
Το ναυάγιο του πλοίου γενικού φορτίου MV Manolis L που εξόκειλε και βυθίστηκε στον κόλπο Notre Dame της Νέας Γης και Λαμπραντόρ του Καναδά τον Ιανουάριο του 1985 πρόκειται να εκτιμηθεί τεχνικά αυτό το καλοκαίρι, καθώς η Καναδική Ακτοφυλακή (CCG) προετοιμάζεται να απομακρύνει το πλοίο και να ανακτήσει το φορτίο του, το οποίο αποτελείται από περίπου 462 τόνους πετρελαίου και 60 τόνους ντίζελ.

Η Καναδική κυβέρνηση έδωσε το έργο εκτίμησης του ναυαγίου, αξίας 5 εκατομμυρίων Καναδικών δολαρίων (3,8 εκατομμύρια Αμερικάνικα δολάρια), στην εταιρία θαλάσσιας διάσωσης Resolve Salvaga από το Fort Lauderdale της Φλώριδας.

Η επιχείρηση, η οποία αναμένεται να φέρει στο φως λεπτομερείς πληροφορίες για την ακριβή θέση του ναυαγίου και την κατάσταση του πλοίου, σχεδιάζεται να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, θα προσδιορίσει την τον τόπο και την ποσότητα ρύπων που πιθανόν περιέχονται εντός του ναυαγίου.

Το υπό Λιβεριανή σημαία MV Manolis L που κουβαλούσε φορτίο χαρτιού εξόκειλε στο Blowhard Rocks και βυθίστηκε κοντά στα Νησιά Change στον κόλπο Notre Dame.

Έπειτα από την βύθιση του πλοίου, παρατηρήθηκε μικρή ποσότητα πετρελαίου, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ανακτηθεί λόγω των χειμερινών θαλάσσιων συνθηκών στην περιοχή.

Μέσα στα επόμενα 28 χρόνια, δεν υπήρχαν αναφορές για την πετρελαϊκή ρύπανση στο σημείο μέχρι που μια ένα έντονη σειρά καταιγίδων στην περιοχή δημιούργησε ισχυρά ρεύματα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Στις 31 Μαρτίου 2013, η Καναδική Ακτοφυλακή έλαβε αναφορές για παρουσία πετρελαιοκηλίδας και έκτοτε πραγματοποιεί συχνές επισκέψεις στην τοποθεσία του ναυαγίου ώστε να επιθεωρήσει το κύτος του πλοίου και να απομακρύνει ό,τι ποσότητες πετρελαίου είχαν συσσωρευτεί σε παρακείμενο πρόφραγμα.

Διαβάστε ακόμα