Ο πετρελαϊκός χάρτης αλλάζει με φθηνά τάνκερ σε ασυνήθιστα δρομολόγια

crude_tanker

Οι υπερβολικά χαμηλές τιμές αργού πετρελαίου σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές μεταφοράς έχουν οδηγήσει σε μια σειρά από νέες εξωτικές διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου που θα ταίριαζαν και στα πιο πρόσφατα διαφημιστικά έντυπα ταξιδιωτικών πρακτόρων.

Οι εξαγωγείς πετρελαίου προσεγγίζουν νέες αγορές καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον υπερκορεσμό στην παροχή αργού πετρελαίου που αναδιαρθρώνει την αγορά πετρελαίου και ξανασχεδιάζει ναυτιλιακές διαδρομές που ήταν σταθερές για δεκαετίες.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρωτοπορία λόγω της άρσης μιας απαγόρευσης 40 χρόνων για εξαγωγές πετρελαίου, με πλοία να φεύγουν προς Κουρακάο, Γαλλία και Ισραήλ κατά τους τελευταίους μήνες.

Αλλά η τάση αυτή επεκτείνεται και πέρα από τις ΗΠΑ, με πιο παραδοσιακές χώρες παραγωγής πετρελαίου να πειραματίζονται με όλο και πιο ασυνήθιστους προορισμούς καθώς ανταγονίζονται για το μεγάλο μερίδιο της αγοράς μετά την κατάρρευση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Οι νέες αυτές διαδρομές ενθαρρύνονται κι από το γεγονός ότι το πετρέλαιο παραμένει σε κατάσταση contango – δηλαδή ότι οι βραχυπρόθεσμες μεταφορές είναι φθηνότερες από αυτές που είναι πιο μακριά στο μέλλον. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές μεταφοράς, η τάση αυτή συνεπάγεται ότι συμφέρει τους εξαγωγείς πετρελαίου να στείλουν το προϊόν τους σε διυλιστήρια σε μακρινές περιοχές παρά να το κρατήσουν στις δεξαμενές τους για παράδοση αργότερα στο μέλλον.

Η μεγεθυνόμενη λίστα νέων διαδρομών θα μπορούσε να είναι ευλογία για τα διυλιστήρια που μπορούν να προμηθεύονται αργό πετρέλαιο από μια σειρά ασυνήθιστων τοποθεσιών. Θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί κερδοφόρο για τους εμπόρους πετρελαίου όπως οι BP Plc, Trafigura Group Pte και Vitol Group BV καθώς βγάζουν μέσω αρμπιτράζ τη διαφορά στις τιμές πετρελαίου μεταξύ διαφορετικών περιοχών – και βγάζοντας πιθανώς μεγάλα κέρδη απ’ αυτήν την διαδικασία.

Πέρυσι η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε να μεταφέρει πετρέλαιο στην Πολωνία, ανταγωνιζόμενη με τη Ρωσία για την Ευρωπαϊκή αγορά. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να εξάγουν πετρέλαιο στη Ρουμανία, ενώ το Ομάν έστειλε αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια – ένα παράδειγμα ότι τα διυλιστήρια απορρίπτουν τις σχετικά υψηλότερες τιμές πετρελαίου από τις ΗΠΑ για χάρη των φθηνότερων εισαγωγών από άλλες περιοχές.

“Αυτή η διαδικασία έχει καταστεί δυνατή πιθανώς λόγω δύο ισχυρών τάσεων: εξαιρετικά χαμηλές τιμές μεταφοράς και σημαντικές διαφορές μεταξύ των τιμών αργού πετρελαίου σε διαφορετικές περιοχές”, ανέφεραν οι αναλυτές της JBC Energy GmbH την προηγούμενη βδομάδα. “Πρόκειται για απλούς οικονομικούς υπολογισμούς που έχουν διευρύνει σημαντικά τις επιλογές απόκτησης αργού πετρελαίου για τα διυλιστήρια”.

Οι αναλυτές αναφέρουν παραδείγματα όπως αυτό της Αλγερίας που στέλνει φορτία πετρελαίου από την Σαχάρα (Sahara Blend) σε περιοχές όπως η Ινδονησία, η Κούβα και η Αυστραλία. Οι μεταφορές αργού πετρελαίου από την Βόρεια Θάλασσα αναμένεται να εξαχθούν προς την Νότια Αφρική, ενώ το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν μεταφορές προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και τις Μπαχάμες.

Διαβάστε ακόμα