Ο τυφώνας Μάθιου σάρωσε την Αϊτή και κινείται προς τις ΗΠΑ (video)

hurricane_matthew

Ο πιο ισχυρός τυφώνας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία σάρωσε το νοτιο-δυτικό τμήμα της Αϊτής νωρίς την Τρίτη με ισχυρούς ανέμους 230 χιλιομέτρων την ώρα με σφοδρές καταιγίδες, προκαλώντας τον θάνατο 9 ανθρώπων και πολλές καταστροφές σπιτιών.

Το επίκεντρο του τυφώνα Μάθιου που είναι κατηγορίας 4 (με ανώτατο το 5) βρισκόταν πάνω από το δυτικό άκρο της Αϊτής, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων των ΗΠΑ, πλήττοντας τα παραθαλάσσια χωρία με ισχυρούς ανέμους.

Ο τυφώνας έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο εννέα ανθρώπων, πέντε στην Αϊτή και τέσσερις στη Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι κάτοικοι της Αϊτής έψαχναν τρομοκρατημένοι για καταφύγιο καθώς ο τυφώνας Μάθιου πλησίαζε την χώρα, φέρνοντας μαζί του ισχυρές καταιγίδες και ανέμους και προκαλώντας πλημμύρες σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Η Αϊτή είναι χώρα της Καραϊβικής που είναι πιο ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών της και της διάβρωσης του εδάφους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδιες κατοικίες μετά τον σεισμό του 2010 που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 200.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις αρχές της Αϊτής, πάνω από 9.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια. Στη Δομινικανή Δημοκρατία τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο τυφώνας αναμένεται να διατηρήσει την καταστροφική του ισχύ τουλάχιστον μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης.

Μεταφέρονται σε ασφαλείς τοποθεσίες παιδιά και φυλακισμένοι

“Θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν την περιοχή και ο κόσμος κατευθύνεται προς τα καταφύγια”, δήλωσε ο δήμαρχος του Les Anglais, Jean-Claude Despierre, ενώ ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Tiburon, Remiza Denize, δήλωσε ότι “όλοι προσπαθούν να βρουν ένα ασφαλές μέρος να προστατευτούν, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη”.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 παιδιά μεταφέρθηκαν από ορφανοτροφείο της παραθαλάσσιας παραγκούπολης Cite Soleil σε σχολείο της πρωτεύουσας της χώρας, Port-au-Prince, καθώς και περίπου 1.000 κρατούμενοι από τουλάχιστον 4 φυλακές.

Πέρασμα από την Κούβα, σε συναγερμο οι ΗΠΑ

Τα ξημερώματα ο τυφώνας έφτασε στην ανατολική Κούβα, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο αμερικανικός στρατός απομάκρυνε από τη στρατιωτική βάση και τη φυλακή του Γκουαντάναμο το μη απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι 61 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί για αυτού του είδους τα καιρικά φαινόμενα.

Το λεγόμενο «μάτι του κυκλώνα» αναμένεται ότι θα φτάσει στις ΗΠΑ μέσα στην μέρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων, το οποίο βρίσκεται στο Μαϊάμι.
Οι αρχές της πολιτείας της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας εξέδωσαν προειδοποίηση και ξεκίνησαν από χθες τις προετοιμασίες, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νότια Καρολίνα

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση θα προσφέρει βοήθεια στις πληγείσες χώρες, έχοντας αποδεσμεύσει ήδη έκτακτη βοήθεια 400.000 δολαρίων.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 255.000 ευρώ ως «αρχική» βοήθεια για την Αϊτή.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση που προκλήθηκε στην Αϊτή, ως τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τη χώρα από τον καταστροφικό σεισμό του 2000.

Παρακολουθήστε το video του τυφώνα Μάθιου την ώρα που χτυπάει την Αϊτή, όπως καταγράφηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό:

Διαβάστε ακόμα