Οι 10 μεγαλύτεροι θησαυροί ναυαγίων που βρέθηκαν ποτέ

Τα ναυάγια δεν είναι ελκυστικά μόνο σε υποβρύχιους αρχαιολόγους, αλλά και σε κυνηγούς θησαυρών παγκοσμίως! Κι αυτό γιατί η απέραντη θάλασσα κρύβει μέσα της πάρα πολλούς θησαυρούς. Πέρα από αυτούς τους δέκα εκπληκτικούς θησαυρούς από ναυάγια που παρουσιάζουμε εδώ, λέγεται ότι μπορεί να υπάρχουν μέχρι και τρία εκατομμύρια άλλα ναυάγια διάσπαρτα στα βάθη του ωκεανού. Για να ξεθαφτούν όλα αυτά τα ναυάγια θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια, αλλά οι θησαυρούς τους θα μπορούσαν να φτάνουν σε αξία τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Ευκαιρία ζωής για αυτούς τους αναζητητές θησαυρών του υποβρύχιου κόσμου, εκτός βέβαια αν κάποια κυβερνητική υπηρεσία ορμήσει και διεκδικήσει την περιουσία που βρήκαν με τόσο κόπο. Οι πιθανότητες λένε ότι το τελευταίο δεν είναι τόσο πιθανό να συμβεί, αφού σύμφωνα με το δίκαιο για τη θάλασσα και τις διασώσεις σχεδόν οτιδήποτε εμπίπτει στα διεθνή ύδατα, εκτός από τα στρατιωτικά ναυάγια. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς ναυαγίων που βρέθηκε ποτέ και σε ποιών χέρια βρέθηκαν οι περιουσίες τους.


10.To ναυάγιο του Ντέβον από την Εποχή του Χαλκού (
ανεκτίμητης γνώσης)shipwreck_treasures10

Ήταν κάπου μεταξύ 1200 και 900 π.Χ. όταν ένα πλοίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Ντέβον της Αγγλίας. Εκείνη την εποχή οι Κρεμαστοί Κήποι δεν είχαν ακόμα κατασκευαστεί, η Βαβυλώνα ήταν ακόμα ακμάζουσα, και ο Βούδας είχε ακόμα μερικούς αιώνες για να εμφανιστεί στο προσκήνιο. Το 2010 η ανακάλυψη του ανακοινώθηκε. Βρέθηκε από ερασιτέχνες αρχαιολόγους και έχουν μέχρι στιγμής πάνω από 300 αντικείμενα έχουν ανακαλυφθεί, που ζυγίζουν πάνω από 84 κιλά. Τα λάφυρα αποτελούνται από όπλα, κοσμήματα, και ράβδους κασσίτερου και χαλκού. Αν και δεν πιάνουν πολύ σε όγκο, αυτό που τα κάνει σημαντικά είναι η εντυπωσιακή ηλικία των ευρημάτων, που αποδεικνύει την κατηγορηματική ύπαρξη ενός εμπορικού δικτύου την Εποχή του Χαλκού υπήρχε ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βρετανία. Οι έρευνες εξακολουθούν να αναζητούν την ακριβή τοποθεσία της προέλευσής του, ωστόσο, αυτό απίστευτα δύσκολο, καθώς κανένα από τα μέρη πλοία δεν είναι άθικτο.

9.Το ναυάγιο του Belitung (80 εκάτ. δολάρια)
shipwreck_treasures9
Το ναυάγιο του Belitung ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Ινδονησίας το 1998, και σηματοδοτεί το πρώτο αραβικό πλοίο που βρέθηκε ποτέ και ανασύρθηκε. Τα πλούτη του αποτελούνται από μια ποικιλία από βάζα μπαχαρικών, τεφροδόχους, μελανοδοχεία, κουτιά από επίχρυσο ασημί, κύπελλα και κρύσταλλα. Μερικά από τα μεγάλης αξίας αντικείμενα περιλαμβάνουν ρουμπίνια και ζαφείρια, ένα ασημένιο φλασκί, και το μεγαλύτερο χρυσό κύπελλο που βρέθηκε ποτέ. Μετά την ανακάλυψη και ανασκαφή του το φορτίο αγοράστηκε από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, η οποία με τη σειρά της το δάνεισε στο Υπουργείο Τουρισμού της Σιγκαπούρης επ ‘αόριστον.

8. Το Πλοίου του Χρυσού (100-150 εκάτ. δολάρια)

shipwreck_treasures8

Τον Σεπτέμβριο του 1857, κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα, το SS Central America βυθίστηκε μαζί με 15 τόνους χρυσού. Αυτή η καταστροφή συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στον “Πανικό του 1857”, που στις ΗΠΑ οδήγησε στην πρώτη παγκόσμια οικονομική κρίση. Ανακαλύφθηκε το 1987. Αφού ανασύρθηκε, 39 ασφαλιστικές εταιρείες ζήτησαν δικαιώματα από το χρυσό και τα άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν, γιατί πίσω στο 19ο αιώνα, αυτές είχαν βρεθεί να πληρώνουν αποζημιώσεις ως υπεύθυνες για το ατύχημα. Μετά τις αναπόφευκτες δικαστικές μάχες, η ομάδα που το ανακάλυψε τελικά επιβραβεύτηκε με το 92% του χρυσού. Λίγο αργότερα μια χρυσή ράβδος, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι νομίσματος και έσπασε ένα παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή, με την πώληση του έναντι 8 εκάτ. δολαρίων.

7.Οι θησαυροί των Αντικυθήρων (120-160 εκάτ. δολάρια)

shipwreck_treasures7

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων προκάλεσε την πρώτη μεγάλη υποβρύχια αρχαιολογική αποστολή παγκοσμίως, το 1900. Αφού δύτες ανακάλυψαν το ναυάγιο η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ελλάδα ξεκίνησε την εκστρατεία. Ωστόσο, απέτυχαν να ανακτήσουν το πιο σημαντικό μέρος του φορτίου, και ήταν μόλις το 1976 που μια άλλη ομάδα ανέσυρε τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Αυτός ο «μηχανισμός» πιστεύεται ότι είναι ο παλαιότερος αναλογικός υπολογιστή στον κόσμο. Αν και το πλοίο μετέφερε πολλούς θησαυρούς, αυτό το κομμάτι τράβηξε τόσο την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης που λίγοι γνωρίζουν τους άλλους θαυμαστούς θησαυρούς των Αντικυθήρων, που περιλαμβάνουν κεραμικά αγγεία, γυάλινα σκεύη, κοσμήματα, αγάλματα, νομίσματα και χάλκινα κρεβάτια. Ο έφηβος των Αντικυθήρων είναι ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα αγάλματα που ανασύρθηκαν. Το κλασικό χάλκινο άγαλμα χρονολογείται κάπου μεταξύ 340 και 330 π.Χ. και εκτίθεται μαζί με τα υπόλοιπα αντικείμενα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

6.Ο θησαυρός του S.S. Republic (120-180 εκάτ. δολάρια)

shipwreck_treasures6

Το ναυάγιο του S.S. Republic ανακαλύφθηκε από την Odyssey, μια δημοφιλή εταιρία διάσωσης και εξερεύνησης ανοιχτής θαλάσσης. Το S.S. Republic είχε βυθιστεί πάνω από 230 χρόνια πριν την ανακάλυψή του. Λέγεται ότι βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα το 1865 στα ανοικτά των ακτών της Γεωργίας. Μαζί με σχεδόν 14.000 αντικείμενα, πάνω από 51.000 αμερικάνικα αργυρά και χρυσά νομίσματα έχουν ανασυρθεί. Στον υπόλοιπο θησαυρό περιλαμβάνονται χιλιάδες ποτήρια, μπουκάλια, δοχεία και πήλινα σκεύη. Όπως φαίνεται να συμβαίνει με τους περισσότερους θησαυρούς, λίγο μετά την ανακάλυψη του μια αγωγή κατατέθηκε με αξίωση δικαιωμάτων επί του ναυαγίου από έναν άνδρα ο οποίος κατηγόρησε την Odyssey ότι χρησιμοποίησε τις πληροφορίες του για τον εντοπισμό του ναυαγίου. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής απεφάνθη υπέρ της Odyssey, και το 2004 στην εταιρεία δόθηκε η νόμιμη κατοχή του φορτίου του S.S. Republic.

5.Το Ναυάγιο του Diamond (εξακολουθεί να αποτιμάται)

shipwreck_treasures5

Το ναυάγιο αυτό δεν χρειάστηκε καταδυτικά εργαλεία οποιουδήποτε είδους. Ανακαλύφθηκε σε μια παραλία, θαμμένο βαθιά στην άμμο. Οι γεωλόγοι που εργάζονται για την De Beers ήταν οι τυχεροί που έπεσαν πάνω σε αυτό την περιοχή. Προφανώς ένιωσαν μεγάλη έκπληξη που έπεσαν πάνω σ’ ένα τέτοιο πράγμα, και πολλοί το περιέγραψαν ως “ανακάλυψη ζωής”. Το ναυάγιο του Diamond είναι το αρχαιότερο ναυάγιο που ανακαλύφθηκε ποτέ στις ακτές της Αφρικής. Όχι μόνο βρήκαν τα απομεινάρια του αρχαίου αυτού πλοίου, αλλά οι θησαυροί που έκρυβε ήταν εκθαμβωτικοί. Περισσότερες από 22 ράβδοι βρέθηκαν μαζί με 6 κανόνια, ξίφη, πάνω από 50 χαυλιόδοντες ελέφαντα, και χιλιάδες χρυσά νομίσματα. Οι έρευνες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το πλοίο ήταν ένα πορτογαλικό πλοίο, το Bom Jesus, το οποίο είχε καταπλεύσει το 1533.

4.Το γεμάτο θησαυρούς SS Garisoppa (200 εκατ. δολάρια)

shipwreck_treasures4

Μετά από τον τορπιλισμό του από γερμανικό υποβρύχιο το SS Garisoppa βυθίστηκε το 1941. Το φορτίο που μετέφερε ήταν τεράστιο. Ήταν φορτωμένο με περίπου 7 εκατομμύρια ουγκιές αργύρου. Το συνολικό βάρος κάνει το SS Garisoppa το μεγαλύτερο γνωστό φορτίο μετάλλου που βρέθηκε ποτέ στη θάλασσα. Την τιμή για την ανακάλυψη είχε η Odyssey Marine Exploration. Ήταν το 2012 που κέρδισαν το συμβόλαιο για αποκλειστική διάσωση του ναυαγίου. Σύμφωνα με τη σύμβαση η Odyssey αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, και θα πάρει το 80% του φορτίου, με το υπόλοιπο να πηγαίνει στο Υπουργείο Μεταφορών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωραία συμφωνία, σίγουρα!

3.Το πειρατικό Whydah Gally (400 εκατ. δολαρίων)

shipwreck_treasures3

Το Whydah Gally είναι ένα από τα πιο cool πλοία που ανακαλύφθηκαν ποτέ! Όχι μόνο είναι το μοναδικό πειρατικό πλοίο που ανακαλύφθηκε ποτέ, αλλά ανήκει και στον πλουσιότερο πειρατή: Τον καπετάνιο “Black Sam” Bellamy. Η ιστορία λέει ότι το Wydah ήταν κάποτε ένα πλοίο σκλάβων, που έπεσε στα χέρια του Bellamy ο οποίος γενναιόδωρα άφησε στους επιζώντες ένα από τα παλαιότερα πλοία του για να συνεχίσουν στο δρόμο τους, διατηρώντας το πλοίο ως ναυαρχίδα του. Το πλοίο ανακαλύφθηκε το 1984 από τον Barry Clifford, και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ο Clifford έψαχνε για χρόνια γι’ αυτό το περίφημο πειρατικό πλοίο. Οι θησαυροί του είναι άπειροι και εξακολουθούν να ανασύρονται μέχρι σήμερα. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 200.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων χρυσών κοσμημάτων, νομισμάτων, κανονιών, ακόμα και της καμπάνας του πλοίου έχουν ανασυρθεί. Τα αντικείμενα πλέον ταξιδεύουν ανά τον κόσμο σε μια έκθεση που χρηματοδοτείται από τη National Geographic Society. Η έκθεση έχει εύστοχα ονομαστεί “Αληθινοί Πειρατές” και είναι απίστευτα δημοφιλής.

2.Το χρυσωρυχείο του Atocha (450 εκατ. δολάρια)

shipwreck_treasures2

Το φορτίο, αυτός είναι ο θησαυρός, που το Nuestra Senora de Atocha κουβαλούσε ήταν τόσο απίστευτα μεγάλο και τεράστιο που λέγεται ότι πήρε δύο μήνες για να φορτωθεί. Όπως ήταν φυσικό, γι’ αυτό και βυθίστηκε! Το ναυάγιο έγινε έξω από το Florida Keys το 1622, και το σύνολο του χρυσού, χαλκού, αργύρου, indigo και κοσμημάτων κατέληξε στον πάτο του ωκεανού. Οι Ισπανοί προσπάθησαν απεγνωσμένα να τον ανακτήσουν, αλλά η θάλασσα μπορεί να συμπεριφερθεί σαν ένα σκληρό, άδικο θηρίο. Ωστόσο, ένας άνθρωπος, ο Μελ Φίσερ πήρε το θηρίο και αφού όργωσε τον βυθό για σχεδόν 17 χρόνια πέτυχε τον σκοπό του, βρίσκοντας το Atocha και όλη την περιουσία του. Το πλοίο εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 1985. Τα συντρίμμια του συνεχίζουν να είναι αντικείμενο έρευνας μέχρι σήμερα.

1. Το Black Swan (500 εκατ. δολαρίων)

shipwreck_treasures1

Το μεγαλύτερο ναυάγιο, με τη μεγαλύτερη ποσότητα θησαυρού, συνεπάγεται φυσικά τη μέγιστη προσπάθεια διεκδίκησης του εν λόγω θησαυρού. Μετά την ανακάλυψη και την ανάσυρση του, το 2007, πάλι από την Odyssey Marine Exploration 17 τόνοι κερμάτων μεταφέρθησαν από το Γιβραλτάρ σε άγνωστη διεύθυνση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστή η ανακάλυψή του πλοίου , η εθνικότητα του τέθηκε υπό συζήτηση. Το πλοίο βρέθηκε σε ένα αβέβαιο έδαφος, ενώ και η ηλικία και το μέγεθος του πλοίου ήταν επίσης πολύ ασαφή. Τα παραπάνω συνέβαλαν στο να γίνουν λίγα πράγματα γνωστά για το ναυάγιο. Για να ξεπεραστεί αυτή η θολούρα -μιας και μιλάμε για το μεγαλύτερο θησαυρό στον κόσμο- κλήθηκαν εμπειρογνώμονες οι οποίοι βέβαια το μόνο που κατάφεραν ήταν να δηλώσουν την έκπληξη τους για τα “άνευ προηγουμένου” και “χωρίς σύγκριση” ευρήματα. Τελικά, η ισπανική κυβέρνηση διεκδίκησε δικαστικά το φορτίο, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι πιστεύει πως πρόκειται για το πλοίο Nuestra Senora de las Mercedes, το οποίο είχε βυθιστεί από τους Βρετανούς το 1804. Το 2008, το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ παρενέβη για να διατάξει την Odyssey να γνωστοποιήσει τα ευρήματά της, δηλαδή την θέση του ναυαγίου, και τυχόν αντικείμενα και θησαυρούς που ανακαλύφθηκαν. Οι πληροφορίες που η Odyssey παρείχε απέκλεισαν την υπόθεση ότι επρόκειτο για το Nuestra de las Mercedes. Μετά από πέντε χρόνια δικαστικού αγώνα τα δικαστήρια πήραν τελικά μια απόφαση υπέρ της Ισπανίας, και ο θησαυρός έπρεπε να της επιστραφεί. Στην Odyssey βέβαια έμειναν σχεδόν όλα τα προαναφερθέντα ναυάγια!

Διαβάστε ακόμα