Οι κοινοί έλεγχοι ΥΕΝ – ΠΝΟ και η θέση της ΠΕΝΕΝ

Όπως είναι γνωστό με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του ΥΕΝ (Ν. 4504/Νοέμβρης 2017) απορρίφτηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ οι τεκμηριωμένες προτάσεις της ΠΕΝΕΝ για την ανάγκη να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν οι έλεγχοι στα πλοία σε τομείς όπως η ναυτική εργασία, η υγιεινή και ασφάλεια, η ενδιαίτηση κ.λπ. με την συμμετοχή εκπροσώπων Ναυτεργατικών Σωματείων οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες αρμοδιότητες με τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Η πρόταση της ΠΕΝΕΝ η οποία με συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβάλει στην διαπίστωση, καταγραφή και αντιμετώπιση σειράς εργασιακών προβλημάτων που ταλανίζουν τους Ναυτεργάτες σε όλη την έκταση της Ναυτιλίας.

Αντί για αυτό η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Ε.Ν. Π. Κουρουμπλής επέλεξε στα κλιμάκια του ΥΕΝ που θα διενεργούν σχετικούς ελέγχους αποκλειστικά για θέματα Ναυτικής εργασίας, να βάλει σε ρόλο παρατηρητή δύο εκπροσώπους της ΠΝΟ οι οποίοι όμως δεν έχουν ουσιαστικά καμιά αρμοδιότητα…..

Προφανώς ο Υπουργός Ε.Ν Π. Κουρουμπλής, ο οποίος δίνει καθημερινά με την πολιτική του δείγματα γραφής μιας υποταγμένης πολιτικής στο εφοπλιστικό κατεστημένο, άφησε στην ουσία ανέπαφο το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας και με την σχετική νομοθετική θεσμοθέτηση που επιχείρησε επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά τον ρόλο του ως θεματοφύλακα της εφοπλιστικής ασυδοσίας…..

Όμως και ο ρόλος της γνωστής εργοδοτικο-κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ήταν και δεν είναι διαφορετικός.

Παρ’ ότι το σχετικό νομοσχέδιο ήταν σε διαβούλευση επί σειρά ημερών, πέρασε από την κοινοβουλευτική διαδικασία μέχρι να εισέλθει στην ολομέλεια της Βουλής ουδέν έπραξε για να παρέμβει και να απαιτήσει την τροποποίηση της σχετικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία επιφύλασσε για το Ναυτεργατικό κίνημα τον ρόλο του παρείσακτου στους ελέγχους…….

Προφανώς η στάση της χρεοκοπημένης ηγεσίας και πλειοψηφίας της ΠΝΟ δεν ήταν καθόλου τυχαία, στην ουσία με την ένοχη σιωπή της επέλεξε για άλλη μια φορά να συνταχθεί με το εφοπλιστικό λόμπυ και την ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική και όχι να διεκδικήσει τα αυτονόητα δικαιώματα των Ναυτεργατών….

Το καθεστώς των γενικευμένων παραβιάσεων στα εργασιακά δικαιώματα και η προσπάθεια αντιπερισπασμού στην δράση της ΠΕΝΕΝ οδήγησε την ηγεσία και την πλειοψηφία της ΠΝΟ να μπει δειλά στην διαδικασία ελέγχων σε διάφορα πλοία με το ισχύον όμως νομοθετικό πλαίσιο.

Οι εξελίξεις αυτών των ελέγχων, ο τρόπος που έγιναν, τα πορίσματα που εκδόθηκαν, μας οδηγούν αντικειμενικά στο συμπέρασμα ότι αυτοί είναι παντελώς αφερέγγυοι και έχουν εξελιχθεί σε παρωδία και σε παταγώδη αποτυχία.

Παρακάτω θα δούμε εάν αυτή η εκτίμησή μας είναι βάσιμη, πώς θεμελιώνεται και με ποια στοιχεία διατυπώνουμε αυτή την άποψη.

Σύμφωνα με την έκθεση που κοινοποιήθηκε στα Σωματεία και αφορά το Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ», την οποία συνέταξαν οι 4 Λιμενικοί του κλιμακίου, μεταξύ των άλλων αναφέρεται στον τομέα ώρες εργασίας – ανάπαυσης «κανονικά θεωρημένες από την Λιμενική αρχή Ζακύνθου για τον μήνα Απρίλιο 2018.

«Προσκομίσθηκαν ώρες εργασίας – ανάπαυσης ως τις 14/5/2018 κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο των οποίων και συνδυαστικά με τα ημερολόγια μηχανής και γέφυρας ουδεμία αντικανονικότητα διαπιστώθηκε»…..

Στο αντίστοιχο πόρισμα του κλιμακίου της ΠΝΟ για το ίδιο πλοίο αναφέρονται τα παρακάτω:

«Διαπιστώθηκε από τον έλεγχο των μηνιαίων εξοφλητικών αποδείξεων μισθοδοσίας και των καταστάσεων υπερωριών ότι οι αναγραφόμενες σε αυτά ώρες (εργασίας και υπερωριών) που πληρώνονταν οι Ναυτικοί υπερέβαιναν κατά πολύ τις ώρες πραγματικής απασχόλησης του πληρώματος σε βάρος των ελάχιστων ωρών ανάπαυσης»….

Ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο πλοίο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ» σύμφωνα με τον έλεγχο της ΠΕΝΕΝ:

Καταρχήν η διαπίστωση του κλιμακίου των Λιμενικών «για ουδέν πρόβλημα», συνιστά μία πράξη απροκάλυπτης συγκάλυψης και επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο μηχανισμός αυτός του ΥΕΝ, εάν πάρουμε υπόψη μας πως έχει την αποκλειστική ευθύνη επί του ελέγχου, καθίσταται φανερό ότι οι διαπιστώσεις τους και τα δικά τους πορίσματα έχουν την μοναδική αναγνώριση και νομιμοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την ηγεσία του ΥΕΝ.

Αναφορικά με την διαπίστωση της ΠΝΟ, θεωρούμε ότι και αυτή είναι ελλιπής, δεν αποδίδει την πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση δεν θίγει την ουσία του προβλήματος στο ανωτέρω πλοίο.

Αυτό τεκμηριώνεται αφού από τον έλεγχο της ΠΕΝΕΝ διαπιστώνεται ότι το πλοίο αυτό είναι το πιο επιβαρυμένο, τόσο σε ότι αφορά τις παραβιάσεις στην Δ.Σ 180, τα ωράρια εργασίας αλλά και τον χρόνο ανάπαυσης.

Το κλιμάκιο της ΠΝΟ μιλάει μόνο για τα ελάχιστα όρια ανάπαυσης…. Με τον τρόπο αυτό αποκρύπτεται η παραβίαση στον μέγιστο χρόνο εργασίας ο οποίος προφανέστατα ποδοπατείται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτό τον ισχυρισμό μας είναι ο εξοφλητικός λογαριασμός μέλους του πληρώματος από τον οποίο προκύπτει ότι μηνιαίως εργάζεται σε καθημερινή βάση επί 16-20 ώρες την μέρα (!!!) (ενώ οι συγκεκριμένες ώρες έχουν μία απόκλιση από τις πραγματικές τουλάχιστον στο 10% των καταβαλόμενων ωρών).

Είναι άξιο απορίας και δικαιολογημένα γεννάει εύλογα ερωτηματικά πώς αυτό το οφθαλμοφανές γεγονός από το PAY του Ναυτικού δεν εντοπίστηκε, δεν καταγράφηκε και το κυριότερο στα σχόλια – συμπεράσματα δεν αναφέρεται ότι στο συγκεκριμένο πλοίο είτε πρέπει να μειωθούν τα δρομολόγια, είτε να ενισχυθεί το υπάρχον πλήρωμα ώστε να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες…..

Η παράλειψη αυτή έχει διπλή ερμηνεία, είτε εντοπίστηκε και σκόπιμα κουκουλώθηκε, είτε εντοπίσθηκε και αποσιωπήθηκε στην «λογική» να μην καταγραφεί αφού οι ναυτεργάτες στο πλοίο αυτό κατά βάση πληρώνονται για την υπερωριακή απασχόληση και κατά συνέπεια ας τους αφήσουμε να δουλεύουν 16 – 17 ή 18 ώρες το εικοσιτετράωρο αφού έτσι ενισχύουν το εισόδημα τους…. Τι διαφέρει αυτό άραγε από τις συνθήκες εργασίας τον μεσαίωνα που αμφιβάλουμε αν η απασχόληση τότε άγγιζε τις 20 ώρες ημερησίως!!!!

Και το ένα και το άλλο και ανεξάρτητα ποιό από τα δύο ισχύει είναι απαράδεκτα, καταδικαστέα και προφανώς απέχουν έτη φωτός από την ανάγκη για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ανάπαυσης.

Παράδειγμα δεύτερο: Σχετικά με το πλοίο «MAREDILEVANTE» το πόρισμα του κλιμακίου του ΥΕΝ σχετικά με την οργάνωση χρόνου εργασίας αναφέρει: «τηρείται αρχείο ωρών ανάπαυσης και εργασίας ναυτικών έως τον Μάρτιο του 2018 θεωρημένο από τη λιμενική αρχή δικαιοδοσίας, ενώ το αρχείο μηνός Απριλίου 2018 έχει κατατεθεί προς θεώρηση στη Λιμενική αρχή Ζακύνθου. Προσκομίστηκε αρχείο ωρών ανάπαυσης – εργασίας των ναυτικών 1/5/2018 έως και 14/5/2018 κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο του οποίου ουδεμία αντικοινωνικότητα διαπιστώθηκε».

Επίσης το ίδιο πόρισμα σημειώνει: «ο πίνακας οργάνωσης χρόνου εργασίας επί πλοίου τηρείται κανονικά και κατόπιν των δειγματοληπτικών επιτόπιων φυσικών ελέγχων στις επιστασίες του πλοίου δεν παρατηρήθηκε παρέκκλιση από αυτόν».

Στο αντίστοιχο πλοίο της γραμμής της ίδιας ναυτιλιακής εταιρείας «FIORDILEVANTE» το κλιμάκιο των επιθεωρητών του ΥΕΝ διατυπώνει στο πόρισμά του για το ίδιο θέμα ακριβώς τις ίδιες διαπιστώσεις και καταλήγει ότι «ο έλεγχος δεν ανέδειξε επιλήψιμα ευρήματα».

Παρακάτω, για να γίνει αντιληπτό πόσο καταρτισμένο, έμπειρο και ικανό ήταν το κλιμάκιο που απεστάλη για τον έλεγχο αυτόν, αναφέρουμε ότι το ίδιο δεν γνώριζε «τον αριθμό των ρεπό που δικαιούνται οι ναυτικοί που είναι ναυτολογημένοι σε Πορθμειακά πλοία»…

Για τον λόγο αυτό απευθύνει ερώτημα στην ΔΝΕΡ του ΥΕΝ να απαντήσει σχετικά. Προφανώς οι επιθεωρητές Λιμενικοί του ΥΕΝ δεν είχαν ανοίξει ούτε την Σ.Σ.Ε, όμως κατά τα λοιπά σε όλους τους τομείς που έλεγξαν τα βρήκαν όλα εντάξει καμωμένα….

Στα δύο παραπάνω πλοία το αντίστοιχο κλιμάκιο της ΠΝΟ διαπίστωσε:

«- Παράνομα και καταχρηστικά υποχρεωτικά ρεπό από την εργοδοσία κατά το δοκούν στα μέλη του πληρώματος, χωρίς την συναίνεση των τελευταίων με αντίστοιχη περικοπή των πληρωτέων ημερών απασχόλησης από την μισθοδοσία τους.

– Καταχρηστικοί και παράνομοι όροι και ρήτρες στις συμβάσεις ναυτολόγησης του συνόλου του πληρώματος.»

Παρατηρήσεις της ΠΕΝΕΝ

Σχετικά με τις διαπιστώσεις του κλιμακίου της ΠΝΟ θέλουμε να επισημάνουμε ότι ενώ σωστά διαπίστωσε την αυθαιρεσία της εταιρείας με την χορήγηση επιπλέον ρεπό στους ναυτικούς του πλοίου, δεν καταγράφει ή πιο σωστά αποσιωπά και δεν επισημαίνει τρία πράγματα που αφορούν την οργάνωση του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης.

1. Ότι στα συγκεκριμένα πλοία η χορήγηση επιπλέον ρεπό γίνεται από την εταιρεία με σκοπό να καλύψει μερικώς τα επιβαρυμένα ωράρια εργασίας τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 17 και 18 ώρες το 24ωρο. Με την παράνομη αυτή μέθοδο της εταιρείας, από την μια επιτυγχάνεται τυπικά η προσαρμογή των ωρών εργασίας – ανάπαυσης στα πλαίσια του νόμου και ταυτόχρονα περικόπτει μέρος των αποδοχών με τα καταχρηστικά ρεπό….
2. Δεν αναφέρεται στο πόρισμα της ΠΝΟ ούτε λέξη ότι το πλοίο «MAREDILEVANTE» εκτελεί 3 φορές την εβδομάδα οχληρά (καύσιμα) με αποτέλεσμα οι ώρες εργασίας στις περιπτώσεις αυτές να αγγίζουν τις 20 στο 24ώρο!!!! Όπως επίσης και το πλοίο «FIORDILEVANTE» εκτελεί δρομολόγιο ανάλογα τις ανάγκες των οχληρών μετά το πέρας των κανονικών του δρομολογίων.
3. Επακόλουθο της μη διαπίστωσης υπερεργασίας στα δύο παραπάνω πλοία από το κλιμάκιο της ΠΝΟ αποτελεί η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς ότι σύμφωνα με τα καθορισμένα δρομολόγια και την υπάρχουσα οργανική σύνθεση σημειώνονται σοβαρότατες υπερβάσεις τόσο στον χρόνο εργασίας όσο και σε αυτόν της ανάπαυσης.
Πώς οι έλεγχοι μπορούν να γίνουν αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί

Οι θέσεις της ΠΕΝΕΝ

Σταθερή και αμετακίνητη θέση της ΠΕΝΕΝ είναι ότι οι έλεγχοι είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εκτεταμένα προβλήματα που αφορούν τις παραβιάσεις των ΣΣΕ και της Ναυτικής νομοθεσίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Αυτές οι παραβιάσεις υπονομεύουν και καταστρατηγούν θεσμοθετημένα εργασιακά προβλήματα των Ναυτεργατών και το ναυτεργατικό κίνημα οφείλει να τις αντιμετωπίσει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο.

Στην πράξη η ΠΕΝΕΝ όλα τα τελευταία χρόνια δίνει μάχη κόντρα και ενάντια στην εφοπλιστική αυθαιρεσία, αναπτύσσει αυτοτελώς αγωνιστική δράση για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των μελών της, παλεύει με συνέπεια να μπει τέλος στα φαινόμενα της εργασιακής παρανομίας εφοπλιστών και ναυτιλιακών εταιριών.

Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε σειρά προτάσεων με αφορμή και τον πρόσφατο νόμο 4504/2017 με σκοπό να ενισχυθεί και να θεσμοθετηθεί ο ρόλος και η συμμετοχή των εκπροσώπων των Ναυτεργατών στις επιτροπές και τα κλιμάκια που θα διενεργούν ελέγχους στους τομείς Ναυτικής εργασίας, ασφάλειας, ενδιαίτησης κ.λπ.

Ο λαλίστατος Υπουργός Ε.Ν, που δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι συμφωνεί με την θεσμοθετημένη συμμετοχή των Ναυτεργατών στους ελέγχους, έδειξε πώς αντιλαμβάνεται και στην πράξη πώς εννοεί τον ρόλο του Ναυτεργατικού κινήματος και με την σχετική διάταξη στον παραπάνω νόμο και στο άρθρο 144 έβαλε δύο εκπροσώπους της ΠΝΟ τους οποίους περιόρισε σε ρόλο παρατηρητή χωρίς την παραμικρή αρμοδιότητα και μάλιστα στο ίδιο άρθρο θέτει ως όρο για την συμμετοχή οι εκπρόσωποι των Ναυτεργατών να μην δημοσιοποιούν τα εργασιακά προβλήματα διότι αυτά είναι εμπιστευτικά.!!!

Πρόκειται για ένα άθλιο, κατάπτυστο άρθρο κομμένο και ραμμένο να υπηρετεί την εφοπλιστική αυθαιρεσία, ο δε ρόλος των Ναυτεργατών ανύπαρκτος…

Κατά συνέπεια θεωρούμε απολύτως αναγκαία την ριζική τροποποίηση του σχετικού άρθρου, προκειμένου η συμμετοχή των Ναυτεργατών να είναι ουσιαστική και κυρίως αποτελεσματική.

Η πρότασή μας είναι: Ίσος αριθμός εκπροσώπων του ΥΕΝ και των Ναυτεργατών, κοινές και ενιαίες αρμοδιότητες επί των ελέγχων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως είναι η ναυτική εργασία, ΣΣΕ, ενδιαίτηση, ασφάλεια.

Χωρίς αυτή την αλλαγή θεωρούμε ότι οι έλεγχοι είναι και θα είναι αναξιόπιστοι και η συμμετοχή σε αυτούς εκπροσώπων των Ναυτεργατών δεν θα έχει καμιά ουσιαστική συμβολή στην διαπίστωση και αποκατάσταση των προβλημάτων. Αντίθετα, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω μπορεί με την υπογραφή και σφραγίδα εκπροσώπων της ΠΝΟ πραγματικά προβλήματα να μην εντοπίζονται ή ακόμη χειρότερα να συγκαλύπτονται δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα στις τάξεις των Ναυτεργατών, οι οποίοι δικαιολογημένα θέλουν και απαιτούν με τους ελέγχους να αναδεικνύονται τα προβλήματα και ταυτόχρονα να δίνονται ουσιαστικές λύσεις.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.1. Τα Προεδρεία των Σωματείων που ανήκουν στο τόξο του κομματικού συνδικαλισμού, ΠΕΜΕΝ – Στέφενσων –ΠΕΕΜΑΓΕΝ, έχουν θέσει τον εαυτό τους έξω από την όποια διαδικασία ελέγχου, δεν έχουν εκφράσει την παραμικρή αντίδραση για την άθλια κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση και κατά τα άλλα απουσιάζουν από οποιαδήποτε δράση ενάντια στο καθεστώς της εφοπλιστικής αυθαιρεσίας, παρανομίας και τρομοκρατίας. Προφανώς και φέτος θα κάνουν μια ψευτοπεριοδεία πριν αναχωρήσουν για την άδεια του καλοκαιριού, θα αναμασήσουν τις γνωστές αντιεφοπλιστικές κορώνες και τα προβλήματα των Ναυτεργατών θα παραμείνουν άλυτα να διαιωνίζονται και οι ίδιοι θα τα λύσουν στα πλαίσια του κομματικού τους φορέα στην Δευτέρα Παρουσία…. Ο ρόλος τους από άλλη σκοπιά είναι πανομοιότυπος με αυτόν του εργοδοτικού συνδικαλισμού…..

Υ.Γ.2. Θεωρούμε απαράδεκτη την σχετική επιστολή της Ε.Π.Λ.Σ Λιμενοφυλάκων Κ.Δ. Ελλάδος η οποία σε σχετική της ανακοίνωση και έπειτα από συνάντηση με τον Λιμενάρχη Κατάκολου, ούτε λίγο ούτε πολύ προσφέρει πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη στο καθεστώς των εργασιακών παραβιάσεων και με την στάση της συγκαλύπτει την ευθύνη των Λιμενικών οργάνων στα εργασιακά προβλήματα στην γραμμή Κυλλήνης – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς και στην ουσία ενοχοποιεί κυρίως την ΠΕΝΕΝ μιλώντας για «φορείς που δυσφημούν το έργο των Λιμενικών ή ακόμη το παρακωλύουν….»

Υ.Γ.3. Θα ακολουθήσει και επόμενη αναλυτική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ και για τα άλλα πλοία που κοινό κλιμάκιο Λιμενικών – εκπροσώπων ΠΝΟ έχουν κάνει σχετικό έλεγχο.

Διαβάστε ακόμα