Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Aπαραίτητη για τον κόσμο (video)

maritime_day

Η 29η Σεπτεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, είναι μια ετήσια ευκαιρία να αναδειχθεί το γεγονός ότι η ναυτιλία είναι “απαραίτητη για τον κόσμο”, το οποίο αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού.

“Η σημασία της ναυτιλίας στην υποστήριξη και διατήρηση της σημερινής παγκόσμιας κοινότητας την καθιστά απαραίτητη για τον κόσμο, αλλά και για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Ο ΙΜΟ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας με τελετή στα κεντρικά του γραφεία στο Λονδίνο.

Φέτος, ο ΙΜΟ εστίασε στην αξία της ναυτιλίας για την παγκόσμια οικονομία. Η ναυτιλία είναι απαραίτητη για το εμπόριο, και το εμπόριο έχει γίνει ουσιώδης δραστηριότητα για κάθε κοινωνία – και ίσως ακόμα περισσότερο στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου οι οικονομικές δυνατότητες του παγκόσμιου εμπορίου έχουν μειώσει την έντονη φτώχεια, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Κιτάκ Λιμ.

“Κάθε χώρα εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πουλώντας αυτά που παράγει και αγοράζοντας αυτά που της λείπουν: καμία δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στους εγχώριους φυσικούς πόρους της”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΜΟ. “Η ναυτιλία πάντα προσέφερε τον μόνο οικονομικά αποδοτικό τρόπο μεταφοράς μεγάλων όγκων φορτίου για μεγάλες αποστάσεις. Η ανάπτυξη της ναυτιλίας και η εγκαθίδρυση ενός διεθνούς συστήματος εμπορίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.”

Ο Μπαν Κι-Μουν τόνισε τη σημασία της ναυτιλίας για τις αναπτυσσόμενες χώρες. “Οι δουλειές και οι ζωές των δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο και η ποιότητα ζωής στον βιομηχανοποιημένο και ανεπτυγμένο κόσμο βασίζονται στα πλοία και τη ναυτιλία”. “Όμως η συντριπτική πλειοψηφία αγνοεί τον κεντρικό ρόλο που παίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία εν πολλοίς παραμένει κρυφή. Αυτή είναι μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί στον κόσμο.”

Ο ΙΜΟ υπογράμμισε επίσης ότι η ναυτιλία βασίζεται θεμελιωδώς στις ικανότητες και την προσπάθεια 1,5 εκατομμυρίου ναυτικών, οι οποίοι συνδράμουν στην μεταφορά της πλειοψοφίας των εμπορευμάτων για έναν κόσμο 7 δισεκατομμύριων ανθρώπων. Ο ΙΜΟ τόνισε την προειδοποίηση που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια, ότι θα υπάρξει στο μέλλον έλλειψη εκπαιδευμένων ναυτικών και πραγματοποίησε κάλεσμα για να έρθουν “οι νέες γενιές κοντά στη ναυτιλία ως επαγγελματική προοπτική”.

Ο Κιτάκ Λιμ τόνισε επίσης ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα μπορούσε να ωφεληθεί ιδιαιτέρως από την προώθηση της ναυτιλίας ως επαγγελματικής επιλογής.

Διαβάστε ακόμα