Πειρατές επιτέθηκαν σε containership ανοιχτά της Γουινέας

pirates_guinea

Πειρατές επιτέθηκαν σε containership ανοιχτά της ακτής της Γουινέας την Τετάρτη, διαφεύγοντας με χρήματα και ένα τμήμα του φορτίου αλλά χωρίς να βλάψουν το πλήρωμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Πυροβόλησαν επανειλλημμένα και κράτησαν ομήρους τα μέλη του πληρώματος όσο λεηλατούσαν το πλοίο, του οποίου το όνομα είναι Wendok, δήλωσε τηλεφωνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άλμπερτ Καμάρα.

Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες σχετικά με την σημαία που έφερε το Wendok, την εταιρία που το χειρίζεται, το φορτίο ή τις εθνικότητες του πληρώματος.

Ο Καμάρα δήλωσε επίσης ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας βρισκόταν σε επιφυλακή αλλά οι πειρατές κατάφεραν και διέφυγαν.

Δύο ακόμα πηγές επιβεβαίωσαν το περιστατικό, αλλά χωρίς να έχουν περισσότερες πληροφορίες.

Το κέντρο αναφοράς πειρατείας του IMB (Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Έξι ένοπλοι ληστές επιβιβάστηκαν και άνοιξαν πυρ κατά του πληρώματος σε αγκυροβολημένο πλοίο container στο αγκυροβόλιο Κόνακρι της Γουινέας. Ο καπετάνιος ενεργοποίησε τον συναγερμό SSAS και κλέιδωσε τις καμπίνες. Οι ληστές παρ’ όλα αυτά κατάφεραν να εισέλθουν σπάζοντας τα παράθυρα της γέφυρας. Αφού κράτησαν ομήρους τα μέλη του πληρώματος, οι ληστές λεηλάτησαν όλες τις καμπίνες, έκλεψαν όλα τα χρήματα που βρίσκονταν στο πλοίο και διέφυγαν. Το κέντρο αναφοράς πειρατείας επικοινώνησε με το ναυτικό της Γουινέας που ανταποκρίθηκε στον συναγερμό και έφτασε στο σημείο. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή.”

Ειδικοί επί των ζητημάτων θαλάσσιας ασφάλειας κατατάσσουν τις θάλασσες της δυτικής Αφρικής, ειδικά της Νιγηρίας απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι πειρατές, ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες στον κόσμο, με τους πειρατές να στοχοποιούν συχνά τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, αλλά και να παίρνουν ομήρους ζητώντας λύτρα.

Για όλες τις ειδήσεις σχετικά με περιστατικά πειρατείας, δείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα