Πλήρωμα πλοίου μεταφοράς κοντέινερ φοβήθηκε να διασχίσει τον Ειρηνικό ωκεανό ισχυριζόμενο ότι το πλοίο είναι αναξιόπλοο!

Το πλήρωμα του πλοίου μεταφοράς κοντέινερ Zim Iberia έστειλε μια επιστολή σε γραφεία πληρωμάτων ζητώντας να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο πλοίο αφού όπως ισχυρίστηκαν, «φοβήθηκαν για την ασφάλειά τους» καθώς διέσχιζαν τον Ειρηνικό Ωκεανό με ένα αναξιόπλοο πλοίο.

Το πλοίο μεταφορικής ικανότητας 4.256 teu, που ανήκει στη Zim και είναι υπό την τεχνική διαχείριση της Hammonia Reederei με έδρα το Αμβούργο, απέπλευσε από το Μπουσάν της Ν. Κορέας με προορισμό το Βανκούβερ στις 3 Νοεμβρίου, και σύμφωνα με μια έκθεση, δύο από τις τέσσερις ηλεκτογεννήτριες του εκτός λειτουργίας και μία τρίτη να λειτουργεί με το 50% της μέγιστης ικανότητας της.

Η αναφορά, που έφερε στη δημοσιότητα το The Loadstar υποδηλώνει ότι όχι μόνο η βοηθητική ισχύς ήταν ανεπαρκής για ένα ταξίδι στον Ειρηνικό, αλλά υπήρχαν και άλλα κρίσιμα συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της ψύξης και της παροχής καυσίμου στην κύρια μηχανή, ενώ η κύρια μονάδα ενίσχυσης κινητήρα λειτουργούσε επίσης μειωμένες αντλίες παροχής καυσίμου χωρίς ανταλλακτικά.

Επιπλέον, σωλήνες διέρρεαν νερό στο χώρο του μηχανοστασίου, ανέφερε η έκθεση.

Το πλήρωμα επικοινώνησε με τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών (ITF) όταν η πλοιοκτήτρια εταιρεία επέμενε ότι το πλοίο πραγματοποίησε το ταξίδι από το Βανκούβερ στο Μπουσάν σε παρόμοια κατάσταση.

Η ITF στον Καναδά ενημέρωσε την υπηρεσία Transport Canada Port State Control και ζήτησε διεξοδική επιθεώρηση κατά την άφιξη του πλοίου. Στη συνέχεια, το πλοίο τέθηκε υπό κράτηση για εννέα ημέρες.

Σε επιστολή προς την εταιρία Hammonia που έχει την τεχνική διαχείριση, η ITF σημείωσε «την επικίνδυνη κατάσταση στο Zim Iberia από τις 3 Νοεμβρίου» και πρόσθεσε: «Η διέλευση του πλοίου από την Ασία στο Βανκούβερ πραγματοποιήθηκε με ανεπαρκή υποστήριξη των ηλεκτρογεννητριών για την ασφαλή πλοήγηση του. Ευτυχώς το πλοίο συνάντησε καλές καιρικές συνθήκες, χωρίς απρόοπτα και έφτασε με ασφάλεια».

Ωστόσο, η ITF συνέχισε λέγοντας στη Hammonia: «Το πλήρωμα φοβόταν για την ασφάλεια του πλοίου και για την ζωή τους, και τώρα απογοητεύονται για ακόμη μια φορά. «Φαίνεται ότι η εταιρεία προσπαθεί να πείσει το νηογνώμονα DNV και το κράτος σημαίας να επιτρέψει ένα ακόμη μη ασφαλές πέρασμα πίσω στην Ασία με μία ηλεκτογενήτρια με χαμηλή απόδοση, δύο να μη λειτουργούν και μία να λειτουργεί κανονικά.

Το πλοίο χρειάστηκε πάνω από δύο εβδομάδες για να φτάσει στο Βανκούβερ, και κρατήθηκε από τις αρχές για εννέα ημέρες αναχωρώντας στις 29 Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς για την προκλητική κατάσταση στο Zim Iberia, η Zim είπε ότι ήθελε να τονίσει ότι η ασφάλεια και η ευημερία του πληρώματος ήταν πρώτη προτεραιότητα της.

Η Zim είπε ότι η διαχείριση του Zim Iberia γινόταν από “μια αξιόπιστη εταιρεία διαχείρισης τρίτου μέρους” και πρόσθεσε: “Το εν λόγω ταξίδι έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές και τον αξιόπιστο νηογνώμονα DNV πριν από την αναχώρηση του, και είναι σύμφωνα με τις πιο ασφαλείς πρακτικές.

Ωστόσο, το πλοίο αντιμετώπισε ορισμένα λειτουργικά προβλήματα. «Υπό το φως της τεχνικής κατάστασης, η Zim παρενέβη και έδωσε εντολή στην εταιρεία διαχείρισης του πλοίου να μπει σε πρόγραμμα επισκευής. Το πλοίο θα πάει για επισκευές από τις 16 Δεκεμβρίου σε ναυπηγείο στην Κορέα».

Τον Οκτώβριο του 2021, όταν το Zim Kingston έπεσε σε μια καταιγίδα στα ανοιχτά της νότιας άκρης του νησιού Βανκούβερ, είδε 110 εμπορευματοκιβώτια, μεταξύ των οποίων και αρκετά που είχαν επικίνδυνο φορτίο, να χάνονται στη θάλασσα.

Η φήμη της Ζιμ πληγώθηκε σοβαρά από τις απώλειες και τις περιβαλλοντικές ζημιές και δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα πρόσφατα όταν εμφανίστηκε ένα παλιό βίντεο με την κατάρρευση μιας στοίβας στην οποία ένας υπάλληλος έβαλε και μουσική υπόκρουση. Η Ζιμ συμφώνησε ότι το βίντεο δεν έπρεπε να έχει τραβηχτεί και ότι ήταν ασεβές και προσβλητικό.

Από την άλλη, η εταιρεία είναι δυσαρεστημένη με την σύνδεση αυτών των γεγονότων και είπε: «Πιστεύουμε ότι η σύνδεση αυτών των ξεχωριστών και άσχετων περιστατικών από χιλιάδες ασφαλή και επιτυχημένα δρομολόγια είναι άδικη και δημιουργεί μια ανακριβή εικόνα της ισχυρής δέσμευσης του Zim για την ασφάλεια και την ευημερία των ναυτικών.

«Ζητήματα όπως ο ασφαλής χώρος εργασίας, οι δίκαιοι όροι απασχόλησης, η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας του 2006 (MLC), στην οποία δεσμεύονται όλα τα πλοία υπό τη λειτουργία μας».

Το Zim Iberia πλέει αυτήν τη στιγμή νοτιοδυτικά της Θάλασσας της Ιαπωνίας και αναμένεται να φτάσει στο Μπουσάν αύριο, για να εκφορτώσει το φορτίο του και να κατευθυνθεί για επισκευές.

Πηγές του Βανκούβερ είπαν: «Κανένα μέλος του πληρώματος δεν αντικαταστάθηκε. Έπλευσαν με αυτό. Πήραν 1.200 KW από τη δεύτερη ηλεκτρογεννήτρια».

Αυτό θεωρήθηκε αρκετά ασφαλές για το ταξίδι στον Ειρηνικό….

Διαβάστε ακόμα