Πλοίο των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” δέχθηκε ένοπλη επίθεση στη Λιβύη

msf_Bourbon_Argos
Μια ομάδα ενόπλων που επέβαιναν σε αγνώστης ταυτότητας ταχύπλοο πλησίασαν και άνοιξαν πυρ κατά του διασωστικού πλοίου «Bourbon Argos» των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα”, ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν πάνω του, με το πλήρωμα και την ομάδα των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” να παραμένουν σε ασφαλές σημείο μέχρι την αποχώρηση των δραστών.

Το ανυσηχητικό αυτό περιστατικό έλαβε χώρα στις 17 Αυγούστου 2016 κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης προσφύγων της οργάνωσης, 24 ναυτικά μίλια βόρεια των ακτών της Λιβύης.

Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” σε ανακοίνωση τους καταγγέλλουν απερίφραστα αυτή τη βίαιη ενέργεια “απέναντι σε μια ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση της οποίας μοναδικός σκοπός στη Μεσόγειο είναι να βοηθήσει στην έρευνα και διάσωση δεδομένης της απουσίας ασφαλών και νόμιμων διόδων για εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από ένοπλες συγκρούσεις, καταστροφές και ακραία φτώχεια”.

Οι ένοπλοι άνδρες που επέβαιναν στο ταχύπλοο άνοιξαν πυρ από μια απόσταση 400-500 μέτρων προς το Bourbon Argos και στη συνέχεια ανέβηκαν στο πλοίο. Εκείνη την ημέρα δεν υπήρχαν διασωθέντες στο πλοίο ούτε τραυματίστηκε κανείς από το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τα μέλη του πληρώματος.

“Παρότι δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα των δραστών ή τα κίνητρά τους, η αρχική εκτίμηση των γεγονότων δείχνει ότι ήταν επαγγελματίες και καλά εκπαιδευμένοι», δήλωσε ο Stefano Argenziano, συντονιστής επιχειρήσεων των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα”.“Ήταν μια σοβαρή και ανησυχητική επίθεση, με πυροβολισμούς προς το σκάφος μας που θα μπορούσαν να θέσουν το προσωπικό σε σοβαρό κίνδυνο”, πρόσθεσε.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 9:15 το πρωί και η ομάδα έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης και μεταφέρθηκε αμέσως στην καθορισμένη ασφαλή περιοχή μέσα στο πλοίο, όπου παρέμειναν καθ’ όη τη διάρκεια της επίθεσης, καθώς το άγνωστης ταυτότητας σκάφος δεν απαντούσε στα σήματα.

Οι ένοπλοι άνδρες που ανέβηκαν στο Bourbon Argos το εγκατέλειψαν μετά από 50 λεπτά, χωρίς να κλέψουν ή να αφαιρέσουν το οτιδήποτε. Η ζημιά στο πλοίο ήταν μικρή, αλλά έχουν μείνει τα σημάδια από αρκετές σφαίρες.

Οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιούνται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην κεντρική Μεσόγειο θα συνεχιστούν με τα πλοία Aquarius και Dignity I σε συνεργασία με την SOS Mediterranee.

“Με τον αριθμό των θανάτων να συνεχίζει να αυξάνεται δραματικά και την κατάσταση στη Λιβύη να επιδεινώνεται, εξακολουθούμε να θεωρούμε την εστίαση της Ευρώπης σε πολιτικές αποτροπής και ασφάλειας επικίνδυνα μυωπική και εντελώς ανεπαρκή απέναντι στην τρέχουσα κρίση” σχολιαζει ο Argenziano, υπεραμυνόμενος της προσπάθειας της οργάνωσης να αποτρέψει την μετατροπή της Μεσογείου σε ένα απέρνατο νεκροταφείο ψυχών.

Διαβάστε ακόμα