Πλοιοκτήτες αντιδρούν στην πρόταση της ΕΕ για άδεια ανακύκλωσης πλοίων

ship_recycling
Η Ένωση Πλοιοκτητών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA) και το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), που εκπροσωπούν πάνω από το 80% της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλιακής κίνησης, απορρίπτουν την ιδέα της άδειας ανακύκλωσης πλοίων που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ECSA, αν προχωρήσει η πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού ταμείου ανακύκλωσης, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα με τους εμπορικούς συνεργάτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Η πρόταση να επιβληθεί στα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας, να πληρώνουν για άδεια ανακύκλωσης πλοίων στα λιμάνια της ΕΕ, θα υπονόμευε τις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ) για την βελτίωση των εργασιακών και περιβαλλοντικών συνθηκών στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου βρίσκονται τα περισσότερα ναυπηγεία ανακύκλωσης, προσθέτει η ECSA.

Σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζεται η Κομισιόν, τα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλονται από τα πλοία για το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων με σημαία εκτός ΕΕ, θα επιστρέφονται μόνο μετά την απόσυρση του οχήματος, πολλά χρόνια αργότερα, όταν κατά πάσα πιθανότητα θα έχει πλέον διαφορετικό ιδιοκτήτη, και με την προϋπόθεση ότι το πλοίο θα ανακυκλωθεί σε ναυπηγείο που έχει την έγκριση της Κομισιόν.

“Η ίδρυση ενός τέτοιου ταμείου θα αποτελέσει προσβολή προς την διεθνή κοινότητα που έχει υιοθετήσει την Συνθήκη του Χονγκ Κονγκ σχετικά με την ανακύκλωση πλοίων, κι οι αρχές της οποίας έχουν ήδη ενσωματωθεί σε παρόμοια Ευρωπαϊκή ρύθμιση”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ECSA, Patrick Verhoeven.

Η ECSA και το ICS τόνισαν ότι η ΕΕ θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή στο να πείσει τα κράτη-μέλη της να επικυρώσουν την Συνθήκη του Χονγκ Κονγκ και να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα ναυπηγεία ανακύκλωσης πλοίων της Ασίας να λάβουν πιστοποιήσεις σύμφωνες με τις αρχές του IMO.

Διαβάστε ακόμα