Συγκρατημένη αισιοδοξία από την ύφεση της πειρατείας

maritime_piracy

Την Πέμπτη η συμβουλευτική εταιρία Dryad Maritime ανακοίνωσε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την θαλάσσια εγκληματικότητα και την πειρατεία, με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου να δείχνουν σημαντική μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας στις ευαίσθητες περιοχές. Ο Κόλπος της Γουινέας, η Νοτιοανατολική Ασία και η Σομαλία κατέγραψαν σημαντική μείωση των περιστατικών πειρατείας κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στην Νοτιοανατολική Ασία η θαλάσσια εγκληματικότητα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 7 χρόνια, εξαιρώντας τις απαγωγές του Abu Sayyaf στην Θάλασσα Σούλου. Η μείωση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην καμπάνια αυστηρότερης επιβολής του νόμου στα Στενά της Μάλακα και την Σιγκαπούρη.

Παρ’ όλα αυτά, η απειλή του Abu Sayyaf φαίνεται να παραμένει σημαντική, ενώ οι προσπάθειες στρατιωτικών επιχείρησεων εναντίον του δεν έφεραν ιδιαίτερα αποτελέσματα, αναφέρει η Dryad. Επιπλέον, οι επιθέσεις πειρατών σε εμπορικά πλοία στη Μαλαισία έχουν καταγράψει αύξηση απ’ όταν οι αρχές μείωσαν τις περιπολίες. Η Dryad αναφέρει επίσης την συνέχιση των επιθέσεων σε ψαράδες στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Μπανγκλαντές και Ινδίας. Αυτά τα περιστατικά δεν αποτελούν απειλή για την εμπορική ναυτιλιά και εν πολλοίς δεν αναφέρονται καν, αλλά το National Fishworkers Forum της Ινδίας εκτιμάει ότι στην περιοχή πραγματοποιούνται περίπου 20 απαγωγές το χρόνο.

Στον Κόλπο της Γουινέας, ο καταιγιστικός ρυθμός απαγωγών και επιθέσεων μοιάζει να έχει μειωθεί, σύμφωνα με την Dryad, καθώς κατά το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκαν μόλις 4 επιθέσεις σε σχέση με τις 35 στο πρώτο μισό του έτους. Μόλις μία από αυτές τις επιθέσεις οδήγησε σε απαγωγή, ενώ στις υπόλοιπες τρεις το πλήρωμα κατάφερε να κρυφτεί και να ξεφύγει από τους πειρατές. Η Dryad προειδοποιεί ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών κατά το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να οδογήσει ξανά σε αύξηση των επιθέσεων, όπως έχει συμβεί και κατά τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, οι κλοπές σε αγκυροβόλια και λιμάνια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στην περιοχή.

Η απουσία περιστατικών πειρατείας στην Περιοχή Υψηλού Κινδύνου της Σομαλίας συνεχίζεται, καθώς δεν υπήρξαν αναφορές για επιθέσεις.

Παρά την παγκόσμια μείωση της θαλάσσιας εγκληματικότητας, η Dryad προειδοποιεί ότι η πειρατεία συνεχίζε να αποτελεί πραγματική απειλή για τους ναυτικούς. Μέχρι στιγμής φέτος 81 μέλη πληρώματος έχουν πέσει θύματα απαγωγής, 7 έχουν χάσει τη ζωή τους και 61 παραμένουν ακόμα σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Διαβάστε ακόμα