Σύγκρουση φορτηγού πλοίου με παγόβουνο στη Γροιλανδία

Angaju_ittuk
Το φορτηγό πλοίο Angaju Ittuk συγκρούστηκε με παγόβουνο στην θάλασσα του Labrador, αρκετά ναυτικά μίλια έξω από το Nanortalik, το νότιο άκρο της Γροιλανδίας.

Το όχημα βρισκόταν σε παράκτια διαδρομή στα Γροιλανδικά νερά, αλλά ο πλοίαρχος υπερεκτίμησε το ραντάρ και δεν είδε το παγόβουνο που βρισκόταν μπροστά του. Το Angaju Ittuk συγκρούστηκε με το παγόβουνο και υπέστη ζημιές στην πλώρη, αλλά παρέμεινε στην επιφάνεια χωρίς εισροή νερού. Παρόλα αυτά, το πλοίο υπέφερε ρωγμές στο μπροστινό τμήμα πάνω από την ίσαλο γραμμή, όπως και κάποια βαθουλώματα στην δεξιά πλευρά.

Μετά την σύγκρουση, το πλοίο κατευθύνθηκε προς το Nanortalik για έλεγχο και επισκευή.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες ή μόλυνση των υδάτων κατά το περιστατικό. Οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τις αιτίες του ατυχήματος και πρόκειται να πραγματοποιήσουν ειδικές έρευνες στο πλοίο.

Το φορτηγό πλοίο Angaju Ittuk (κωδικός ΙΜΟ 8208737) έχει συνολικό μήκος 32,75μ, μέγιστο πλάτος 9,5 μέτρα και μέγιστο βύθισμα 2,5 μέτρα. Το καθαρό βάρος του είναι 255 Dwt, και το μεικτό βάρος του 381 GRT. Το πλοίο κατασκευάστηκε το 1983 από την Marstal stalskibsvaerft og maskinfabrik in Marstal στην Δανία. Κινείται από έναν τετρακύλινδρο ντήζελ κινητήρα MAN B&W 404-26VO με συνολική παραγόμενη δύναμη 400 hp. Το Angaju Ittuk ανήκει και λειτουργεί υπό την Royal Arctic Line.

Διαβάστε ακόμα