Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Δέλτα του Νίγηρα

niger_delta_avengers
Οι Εκδηκητές του Δέλτα του Νίγηρα, μια ένοπλη οργάνωση που έχει προχωρήσει σε μια σειρά επιθέσεων σε Νιγηριανές εγκαταστάσεις πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, ανέλαβε την ευθύνη την Κυριακή για πέντε νέες επιθέσεις στο νότιο ενεργειακό κόμβο από την Παρασκευή.

Η οργάνωση δεν είχε προηγουμένως αναλάβει την ευθύνη για οποιαδήποτε επίθεση στο Δέλτα του Νίγηρα – την πηγή του περισσότερου πετρελαίου της χώρας μέλους του ΟΠΕΚ – από τις 16 Ιουνίου.

Πηγές του υπουργείου Πετρελαίου δήλωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι μια ανακωχή διάρκειας ενός μήνα είχε συμφωνηθεί με τους εξτρεμιστές. Οι “Εκδηκητές” από την πλευρα τους δήλωσαν ότι “δεν θυμούνται” να συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός.

Οι επιθέσεις στο Δέλτα του Νίγηρα έχουν ωθήσει την Νιγηριανη παραγωγή αργού πετρελαίου σε χαμηλά 30 ετών, αν και η Νιγηριανή National Petroleum Corporation (NNPC), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραγωγή αυξανόταν εξαιτίας των επισκευών και μια μικρής μείωσης των επιθέσεων.

Σε μηνύματα που δημοσίευσαν στο Twitter τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, οι “Εκδηκητές” είπαν ότι είχαν επιτεθεί σ’ έναν αγωγό συνδεδεμένο με το διυλιστήριο Warri, που λειτουργεί από την NNPC την Παρασκευή το βράδυ.

Πρόσθεσαν ότι ανατίναξαν δύο γραμμές το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο σταθμό παροχής Batan στο κράτος του Δέλτα που διοικείται από την NPDC, θυγατρική της NNPC.

Οι μαχητές ανέλαβαν επίσης την επίθεση σε δύο εγκαταστάσεις της Chevron κοντά στο σταθμό παροχής Abiteye, στο κράτος του Δέλτα, νωρίς την Κυριακή.

Οι κάτοικοι σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις ακοής.

“Και οι πέντε ενέργειες” έγιναν από “ομάδα δράσης” των Εκδικητών, ανέφερε η οργάνωση.

Ο Garba Deen Muhammad, ένας εκπρόσωπος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας NNPC, της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο υπουργός Πετρελαίου, επιβεβαίωσε ότι οι εγκαταστάσεις αργού που αναφέρονται από τους “Εκδηκητές” είχαν δεχθεί επίθεση.

“Η Κυβέρνηση δεν θα αποθαρρυνθεί από την προσπάθειά της να βρει μια μόνιμη λύση για αυτές τις επιθέσεις”, είπε.

Ο εκπρόσωπος της Chevron, Isabel Ordonez, είπε ότι έχουν αποφασίσει εδώ και χρόνια να μην σχολιάζουν “την προστασία και την ασφάλεια” του προσωπικού και των δραστηριοτήτων της.

Οι μαχητές λένε ότι θέλουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο του πετρελαϊκού πλούτου της Νιγηρίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του εθνικού εισοδήματος, έτσι ώστε να περάσει στα χέρια των φτωχών κοινοτήτων της περιοχής, καθώς και να καθαριστούν οι πετρελαιοκηλίδες που την μαστίζουν.

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Muhammadu Buhari φιλοξένησε μια ομάδα ηγετών των κοινοτήτων από το Δέλτα του Νίγηρα και τους κάλεσε να κατευνάσουν το τεταμένο κλίμα στην περιοχή, όπου η οργή είναι ευρέως διαδεδομένη.

Ο Eric Omare, του Συμβουλίου Νέων του Ijaw (IYC), το οποίο αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα του Δέλτα του, δήλωσε ότι η “επανάληψη” των επιθέσεων ήταν “ανησυχητική”, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είχε αποτύχει να αξιοποιήσει το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε από την επίσκεψη του υπουργού πετρελαίου στην περιοχή τον Ιούνιο.

“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα πρακτικό βήμα προς την επίλυση των ζητημάτων”, είπε ο Omare, προσθέτοντας ότι το IYC κάλεσε τους “Εκδηκητές” να μην πραγματοποιήσουν περαιτέρω επιθέσεις, προκειμένου να “δώσουν χώρο για εποικοδομητικό διάλογο”.

Διαβάστε επίσης: Νέες επιθέσεις ένοπλων σε αγωγούς πετρελαίων στον Δέλτα του Νίγηρα

Διαβάστε ακόμα