Στην Ανταρκτική το μεγαλύτερο καταφύγιο θαλάσσιας ζωής στον κόσμο

antarctic_sanctuary

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και 24 χώρες συμφώνησαν την Παρασκευή για την δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου του κόσμου στην Ανταρκτική, συνολικής έκτασης 1,55 εκ. τετραγωνικών χιλιομέτρων ωκεανού.

Η Επιτροπή για την Διατήρηση των Έμβιων Θαλάσσιων Πόρων της Ανταρκτικής, που συναντήθηκε στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας, είπε ότι το θαλάσσιο πάρκο της Θάλασσας Ρος θα προστατεύεται από την εμπορική αλιεία για τα επόμενα 35 χρόνια. Η Θάλασσα Ρος θεωρείται ένας από τους οικολογικά πιο σημαντικούς ωκεανούς του κόσμου.

Το θαλάσσιο πάρκο θα καλύπτει πάνω από 12% του Νότιου Ωκεανού, ο οποίος φιλοξενεί πάνω από 10.000 είδη ζώων, συμπεριλαμβανόμενων των περισσότερων πιγκουίνων του πλανήτη, φαλαινών, πουλιών της θάλασσας, κολοσσιαίων καλαμαριών και ενός είδους μπακαλιάρου της Ανταρκτικής (Antarctic Toothfish).

H αλιεία θα απαγορευτεί σε μια έκταση 1,1 εκ. τετραγωνικών χιλιομέτρων της Θάλασας Ρος, ενώ σε κάποιες περιοχές που προορίζονται για έρευνα θα επιτρέπεται η αλιεία κριλ και πριονόψαρων.

Επιστήμονες και ακτιβιστές χαρακτήρισαν την συμφωνία ιστορική για την προσπάθεια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητάς του. Οι επιστήμονες δήλωσαν επίσης ότι το θαλάσσιο πάρκο θα προσφέρει μεγαλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Ρωσία συμφώνησε με την πρόταση, ενώ στο παρελθόν είχε προβάλλει ενστάσεις σε αντίστοιχες προτάσεις πέντε φορές.

Η Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, και απαιτείται ομοφωνία των μελών για τη λήψη αποφάσεων.

“Όλα τα κράτη έχουν διαφορετικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, και το ότι καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την συναίνεση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός και μια πρόκληση για το μέλλον”, δήλωσε ο Έβαν Μπλουμ, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: Η Sea Shepherd οργανώνει την 11η Εκστρατεία Προστασίας Φάλαινας στην Ανταρκτική

Διαβάστε ακόμα