Τυφώνας παρασέρνει στην στεριά και βυθίζει άδειο επιβατικό πλοίο στη Χαβάη

grounded_hawaii

Ένα επιβατικό πλοίο παρασύρθηκε σε βράχους στο νησί της Χαβάης, χωρίς να υπάρχει κανένας επιβαίνοντας στο πλοίο την ώρα του περιστατικού, αλλά προκαλώντας μόλυνση στην θαλάσσια περιοχή.

Η ακτοφυλακή της Χονολουλού ειδοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί ότι τo μήκους 20 μέτρων Spirit of Kona έφυγε απ’ το σημείο όπου ήταν προσδεδεμένο στον όρμο κοντά στον φάρο της Kailua-Kona καθώς ο τροπικός κυκλώνας Darby πέρασε απ’ την περιοχή. Εξέδωσε επίσης προειδοποίηση προς ναυτικούς αναφέροντας ότι το παρασυρθέν πλοίο μπορεί να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο στην πλοήγηση.

Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μεγάλη εστία μόλυνσης των υδάτων της περιοχής,καθώς έφερε 600 γαλόνια ντίζελ καύσιμου, μπαταρίες οχημάτων, και 19,5 γαλόνια υδραυλικών και λιπαντικών υγρών. Η πανίδα της περιοχής δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί προς το παρόν.

Από χθές Δευτέρα, εκπρόσωποι της Ακτοφυλακής της Χονολουλου, του Υπουργείου Φυσικών Πόρων, του Χαβανέζικου Τμήματος Σκαφών και Αναψυχής, εμπορικά διασωστικά και ο ιδιοκτητής του πλοίου εκτελούν από κοινού σχέδιο διάσωσης του Spirit of Kona, ενώ προσέγγισαν επίσης την περιοχή του ατυχήματος ώστε να εκτιμήσουν την καταστροφή και ανέφεραν την παρουσία μη-αντιστρέψιμης θαλάσσιας μόλυνσης (με τη μορφή πετρελαϊκού ουράνιου τόξου) σε έκταση 109 επί 48 μέτρα.

Καθώς πρόκειται για επιβατικό πλοίο που εκτελεί δρομολόγια της Blue Sea Cruises, η ακτοφυλακή θα ερευνήσει τα αίτια του περιστατικού και θα συνεργαστεί με τον ιδιοκτήτη για την εκτίμηση επισκευή των ζημιών. Παράλληλα, εκφράστηκε ενδιαφέρον κι απ’ τις ομοσπονδιακές αρχές για την υπόθεση.

grounded_hawaii2

Ο τροπικός κυκλώνας Darby συνεχίζει να επηρεάζει τα μεγάλα νησιά της Χαβάης. Εμπορικά λιμάνια έχουν κλείσει στην Χαβάη, το Μάουι, το Μολοκάι και το Οάχου. Η ακτοφυλακή ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες πλοίων να τα προφυλάξουν και να τα μεταφέρουν σε ασφαλείς περιοχές ώστε να τα βγάλουν από το νερό.

Ο Darby συνεχίζει να κινείται δυτικά-βορειοδυτικά. Αναμένονται επίσης τοπικοί άνεμοι ταχύτητας από 48 έως 64 χλμ/ώρα, όπως και ριπές ανέμου με ταχύτητα που μπορεί να ξεπεράσει τα 96 χλμ/ώρα. Τα κύματα στις ανατολικές ακτές του Μάουι θα φτάσουν από 2,5 έως 3,5 μέτρα σε ύψος, ενώ στις ανατολικές ακτές του Καουάι, του Ουάχο και το Μολοκάι από 2 έως 3 μέτρα. Κατά τόπους θα υπάρξουν ασθενές βροχοπτώσεις. Υπάρχει πιθανότητα ισχυρών βροχών και καταιγίδων κοντά στο Μάουι και στη συνέχεια στο Οάχου και το Καουάι. Με την άφιξη του κυκλώνα Darby αναμένεται η συνολική βροχόπτωση να φτάσει από 12 έως 25 εκατοστά και κατά τόπους ακόμα και 38.

Διαβάστε ακόμα