Το “μαύρο κουτί” του El Faro ανακτήθηκε απ’ τον βυθό του ωκεανού

el-faro-vdr

Το voyage data recorder (VDR), το “μαύρο κουτί” ουσιαστικά του βυθισμένου φορτηγού πλοίου El Faro ανακτήθηκε απ’ τον βυθό το βράδυ της Δευτέρας, ολοκληρώνοντας την 10-μηνη προσπάθεια εντοπισμού και έρευνας του ναυαγίου και ανάκτησης του VDR.

Η ανάκτηση του VDR, μιας ατσάλινης κάψουλας σχεδιασμένης να καταγράφει σημαντικά δεδομένα πλοήγησης και επικοινωνίας ανάμεσα στο πλήρωμα και τη γέφυρα του πλοίου, ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε τη Δευτέρα από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB). Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή θα διαλευκάνει τι συνέβη κατά τις τελευταίες ώρες του ταξιδιού και θα διευκρινίσει τις συνθήκες που οδήγησαν στη βύθιση του πλοίου.

“Η ανάκτηση του VDR έχει τη δυνατότητα να δώσει στους ερευνητές μας μια μεγαλύτερη εικόνα για τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετώπισε το πλήρωμα του El Faro”, δήλωσε ο πρόεδρος του NTSB Christopher A. Hart, “αλλά είναι απλά μια παράμετρος σε μια πολύ περίπλοκη έρευνα. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει ώστε να κατανοηθεί πώς συνέπεσαν τόσοι πολλοί παράγοντες ώστε να βυθιστεί το πλοίο και να χαθούν με τραγικό τρόπο 33 ζωές.”

Η ανάκτηση του VDR ολοκληρώνει την 10-μηνη προσπάθεια εντοπισμού και καταγραφής του ναυαγίου, η οποία χρειάστηκε 3 διαφορετικές αποστολές και κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια. Δεν έχουν σχεδιαστεί επιπλέον αποστολές στον τόπο του ατυχήματος, εκτός κι αν το επιβάλλει η ίδια η πορεία της έρευνας, δήλωσε το NTSB.

To SS El Faro βυθίστηκε ανοιχτά των Μπαχαμών την 1η Οκτωβρίου 2015 έπειτα από την ατυχή του συνάντηση με τον τυφώνα Χοακίν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο, 28 Αμερικάνοι μέλη πληρώματος και 5 Πολωνοί εργολάβοι, έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα.

Το ρυμουλκό USNS Apache του Military Sealift Command ξεκίνησε από την Βιρτζίνια Μπητς την περασμένη Παρασκευή ώστε να ανακτήσει το VDR, συνεπικουρούμενο από το NTSB, την Αμερικάνικη Ακτοφυλακή, το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό και την Phoenix International. Τη Δευτέρα το πρωί, χρησιμοποιώντας το CURV-21, ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα βαθέων υδάτων, το VDR βρέθηκε σε βάθος περίπου 4.500 μέτρων. Έπειτα χρησιμοποιήθηκαν ειδικά εργαλεία για να αποσπαστεί η κάψουλα VDR από την κατασκευή στην οποία ήταν προσκολλημένη.

Η κάψουλα έφτασε στο κατάστρωμα του ρυμουλκού περίπου στις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το NTSB.

Το VDR θα εξεταστεί από τους ερευνητές του NTSB που βρίσκονται στο USNS Apache ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της συσκευσής και να διασφαλιστεί η απαραίτητη συντήρησή του για περαιτέρω ανάλυση στην στεριά. Το VDR έπειτα θα μεταφερθεί στα εργαστήρια του NTSB στην Ουάσινγκτον στα μέσα του Αυγούστου, όπου ειδικικευμένη ομάδα θα αναλύσει την καταγραφή.

Το NTSB δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πόσος καιρός θα χρειαστεί για την ανάλυση των δεδομένων και των ηχογραφήσεων που μπορεί να περιέχονται στο VDR του El Faro. Αν και η ελάχιστη προδιαγραφή γι’ αυτόν τον τύπο VDR είναι 12 ώρες ηχογράφησης, είναι πιθανόν να περιέχει κι άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με το NTSB.

Όλες οι ειδήσεις για το El Faro εδώ.

Διαβάστε ακόμα