Το μεγαλύτερο ναυπηγείο στον κόσμο σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία

neo_naupigeio_saoudiki_arabia
Ένα νέο ναυπηγείο σχεδιάζεται στη Σαουδική Αραβία, με τους κατασκευαστές του να υποστηρίζουν ότι θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυπηγική εγκατάσταση παγκοσμίως, παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων ναυπηγήσεων, της επισκευής μεγάλων πλοίων, της κατασκευής υπεράκτιων εξεδρών άντλησης και της επισκευής υπεράκτιων πλοίων υποστήριξης.

Η νέα μονάδα, μια κοινοπραξία μεταξύ του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, της εθνικής ναυτιλιακής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, Lamprell και της Hyundai Heavy Industries, θα βρίσκεται στο ανατολικό Σαουδικό λιμάνι του Ras Al-Khair, βόρεια του Jubail στον Περσικό Κόλπο. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2021.

Η σύμβαση για το σχεδιασμό της υποδομής για το ναυπηγείο έχει δοθεί στην HaskoningDHV UK και στην Hyundai Engineering & Construction Co., με τις προπαρασκευαστικές εργασίες του τεχνικού σχεδιασμού να αναμένεται να διαρκέσουν πέντε μήνες.

Το ναυπηγείο θα έχει μια σειρά από εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων επτά πλήρως εξοπλισμένων dry dock, δύο νηοδόχους και πέντε προβλήτες, ένα σύστημα ανύψωσης πλοίων, εργαστήρια, αποθήκες, περιοχές υπηρεσιών κοινής ωφελείας, καθώς και κτίρια γραφείων, χώρους διαμονής και αναψυχής για τους περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους.

“Το έργο αυτό συνδυάζει τέσσερα διαφορετικά ναυπηγεία σε ένα ενιαίο συγκρότημα, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες για οικονομίες κλίμακας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας”, δήλωσε ο Adrian Arnold, Υπεύθυνος του Έργου για τη Royal HaskoningDHV.

Η Saudi Aramco είπε ότι αναμένει το συγκρότημα να παράγει 80.000 θέσεις εργασίας και να επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να μειώσει τις εισαγωγές της κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 17 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε ακόμα