Το τελευταίο ταξίδι του Costa Concordia για σκραπ (video)

costa_concordia

Τα σκουριασμένα απομεινάρια του πάλαι ποτέ πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia έκαναν το τελευταίο τους ταξίδι προς ένα νεωρίο στην Ιταλία όπου θα διαλυθούν και θα ανακυκλωθούν.

Την Πέμπτη 5 ρυμούλκα συνέδραμαν στη μεταφορά ό,τι είχε απομείνει απ’ το κρουαζιερόπλοιο από το λιμάνι της Γένοβας προς το Dry Dock No. 4 όπου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία φάση της αποσυναρμολόγησης και ανακύκλωσης.

Από τον Μάιο του 2015 το Costa Concordia βρισκόταν στην αποβάθρα Molo Ex Superbacino στο λιμάνι της Γένοβας, όπου πραγματοποιούνταν εργασίες αποσυναρμολόγησης του πλοίου και αποκατάστασης της πλευστότητάς του κύτους. Επίσης αφαιρέθηκαν 30 πλωτήρες (sponson) που ήταν προσκολλημένοι στο πλοίο κατά τις εργασίες ανόρθωσης, επαναφοράς στην επιφάνεια και ρυμούλκυσης.

Το πλοίο ήταν μετά βίας αναγνωρίσιμο κατά την μεταφορά του από το λιμάνι την Πέμπτη.

Το τελευταίο ταξίδι του Costa Concordia πραγματοποιείται σχεδόν 4 χρόνια μετά την ανατροπή και τη μερική του βύθιση στις ακτές του Giglio στην Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο 32 επιβατών καθώς και την μεγαλύτερη επιχείρηση θαλάσσιας διάσωσης στην ιστορία. Με την ολοκλήρωσή της, υπολογίζεται ότι η επιχείρηση διάσωσης θα έχει κοστίσει συνολικά πάνω από 1 δις δολάρια.

Η κοινοπραξία που ανέλαβε το πρότζεκτ αποσυναρμολόγησης του πλοίου, της οποίας ηγείται η ανάδοχος εταιρία πετρελαίου και αερίου Saipem, ανακοίνωσε ότι οι τελικές εργασίες θα περιλαμβάνουν την ολική αποσυναρμολόγηση του πλοίου, η οποία αποτελείται από την αφαίρεση των εναπομείναντων εσωτερικών εξαρτημάτων, τον καθαρισμό και την τελική κατεδάφιση των τμημάτων του πλοίου. Το στάδιο αυτό θα ολοκληρωθεί με τον κατάλληλο χειρισμό, διάθεση και ανακύκλωση όλων των πεταμένων υλικών που αναμένεται κάποια στιγμή στις αρχές του 2017.

Πάνω από 200 τεχνικοί εργάζονται για την αποσυναρμολόγηση του ναυαγίου από την άφιξή του στη Γένοβα τον Ιούλιο του 2014.

Για όλες τις ειδήσεις σχετικά με το Costa Concordia δείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα