ΒΙΝΤΕΟ μέσα από την Γέφυρα: Σφοδρή πρόσκρουση πλοίου υποστήριξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Στις 23 Απριλίου 2020, το Njord Forseti βρισκόταν στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Merkur στη Βόρεια Θάλασσα, έχοντας αναχωρήσει από το λιμάνι του Emshaven νωρίτερα το πρωί.

Λίγο μετά τις 1800 τοπική ώρα, το σκάφος ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο αιολικό πάρκο και στις 1811 αναχώρησε για την επιστροφή στη βάση του.

Στο σκάφος επέβαιναν τρία μέλη του πληρώματος, ο πλοίαρχος, ένας μηχανικός, ένας ναύτης και ένας τεχνικός του αιολικού πάρκου που μεταφέρονταν πίσω στην ακτή.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές με ασθενείς ανέμους, χαμηλή αποθαλασσία και καλή ορατότητα.

Ενώ διέσχιζε την θαλάσσια περιοχή μεταξύ των αιολικών πάρκων Borkum Riffgrund 1 και Borkum Riffgrund 2 με ταχύτητα περίπου είκοσι κόμβων, το Njord Forseti προσέκρουσε σε έναν πύργο του αιολικού πάρκου (QO5 του αιολικού πάρκου Borkum Riffgrund 1).

Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σκάφος. Δύο μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και ένα τρίτο έπρεπε να υποβληθεί μετέπειτα σε ιατρική εξέταση.

Άμεση βοήθεια παρασχέθηκε από το πλοίο Siem Barracuda που βρισκόταν εντός του αιολικού πάρκου Merkur και εκτελούσε εργασίες.

Το Njord Forseti επέστρεψε στο με ιδία μέσα αλλά με άλλα μέλη του πληρώματος τα οποία επιβιβάστηκαν σε αυτό από το αδελφό σκάφος Njord Zephyr που έφτασε στο σημείο από το Emshaven για να παράσχει βοήθεια. Τα μέλη του πληρώματος που εισήχθησαν στο νοσοκομείο πήραν εξιτήριο εντός 24 ωρών.

Για την χρονική περίοδο μεταξύ της αναχώρησης από το αιολικό πάρκο έως την πρόσκρουση, δεν υπήρχε επαρκής τήρηση φυλακής στο σκάφος, όπως απαιτείται από τον Κανόνα 5 των Διεθνών Κανονισμών για την Πρόληψη Συγκρούσεων στη Θάλασσα.

Ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο δεν τηρούνταν η κατάλληλη τήρηση φυλακής ήταν επειδή ο Πλοίαρχος, που είχε τη διακυβέρνηση του σκάφους, αποσπάστηκε από αυτόν τον ρόλο.

Την ώρα του συμβάντος το σκάφος δεν ακολουθούσε το καθιερωμένο πλάνο ταξιδίου από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Merkur στο Emshaven, αλλά ακολουθούσε μια εναλλακτική διαδρομή μεταξύ των αιολικών πάρκων Borkum Riffgrund 1 και Borkum Riffgrund 2.

Ενώ αυτή η διαδρομή ήταν ασφαλής, η αναποτελεσματική τήρηση φυλακής συνέβαλε στην πρόκληση της πρόσκρουσης.

Δείτε το βίντεο από της κάμερες που υπάρχουν στη γέφυρα του σκάφους:

Διαβάστε ακόμα