Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο

A British nuclear Astute-class submarine HMS Ambush (Bottom) is seen docked in a port while it is repaired after it was involved in a "glancing collision" with a merchant vessel off the coast of the peninsula of Gibraltar on Wednesday, in the British overseas territory of Gibraltar, July 21, 2016. REUTERS/Jon Nazca

Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο τύπου Astute-class ενεπλάκη σε “πλάγια σύγκρουση” με εμπορικό πλοίο ανοιχτά της χερσονήσου του Γιβραλτάρ την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια υποβρύχιας άσκησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, “το υποβρύχιο έχει ζημιές στο εξωτερικό του αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για την πυρηνική μονάδα παραγωγής του και δεν έχει τραυματιστεί κανένα μέλος του πληρώματος”.

Το υποβρύχιο HMS Ambush δεν μετέφερε πυρηνικά όπλα καθώς δεν αποτελεί τμήμα του Βρετανικού υποβρύχιου στόλου βαλλιστικών πυραύλων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

“Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για ζητήματα ασφάλειας”, ανακοίνωσε το υπουργείο, ενημερώνοντας ότι διενεργείται άμεση έρευνα

Τα υποβρύχια τύπου Astute-class βρίσκονται στην ναυτική βάση Clyde στην Σκωτία και είναι τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα επιθετικά υποβρύχια της Βρετανίας.

Τη Δευτέρα υπερψηφίστηκε η πρόταση για την ανανέωση των Βρετανικών πυρηνικών οπλικών συστημάτων, ένα εγχείρημα αξίας πολλών δισεκατομυρίων λιρών που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την διατήρηση του καθεστώτος της χώρας ως παγκόσμια δύναμη.

Διαφωνούντες από πολιτικά κόμματα αλλά και μεγάλα κομμάτια της κοινής γνώμης της Βρετανίας εκφράζουν ανησυχίες για λόγους ασφαλείας και δεν υποστηρίζουν την ανανέωση των πυρηνικών συστημάτων.

Διαβάστε ακόμα