10 εντυπωσιακά γεγονότα για το κορυφαίο αεροπλανοφόρο του ναυτικού των ΗΠΑ

Το USS Gerald R. Ford (CVN-78) είναι το κορυφαίο αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον 38ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέραλντ Φορντ, του οποίου η ναυτική υπηρεσία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περιλάμβανε καθήκοντα μάχης στο ελαφρύ αεροπλανοφόρο Monterey στο Θέατρο του Ειρηνικού. Η καρίνα του νέου πολεμικού πλοίου τοποθετήθηκε τελετουργικά στις 14 Νοεμβρίου 2009 στο Dry Dock 12 από την κόρη του Ford, Susan Ford Bales.

Το USS Gerald Ford είναι το πιο ακριβό και προηγμένο αεροπλανοφόρο όλων των εποχών. Δείτε τα 10 ενδιαφέροντα στοιχεία που ακολουθούν για το USS Gerald Ford. .

1.Κόστος

Το αεροπλανοφόρο κόστισε συνολικά 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το το πιο ακριβό αεροπλανοφόρο στον κόσμο.

2.Μέγεθος

Το USS Gerald R Ford έχει συνολικό μήκος 333 μέτρα, πλάτος 41 μέτρα στην ίσαλο και ύψος 76 μέτρα, ενώ το κατάστρωμα πτήσης του έχει πλάτος 78 μέτρα.

3.Ταχύτητα

Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία, το USS Gerald Ford είναι ικανό να επιτύχει τελική ταχύτητα λίγο περισσότερο από 30 κόμβους.

4.Ο αριθμός αεροσκαφών που μπορεί να μεταφέρει

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πλοίο μπορεί να μεταφέρει περίπου 75+ αεροσκάφη, ενώ κάποιες άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι μπορεί να μεταφέρει έως και 90 αεροσκάφη.

5.Οι Μοναδικές Προπέλες του

Το USS Gerald Ford είναι εξοπλισμένο με τέσσερις προπέλες με την κάθε μία από αυτές να ζυγίζει 30 τόνους. Έχουν διάμετρο 6,4 μέτρα αποτελούνται από χαλκό.

6. Το πλοίο διαθέτει Starbucks

Το USS Gerald R. Ford έχει στην πραγματικότητα τα δικά του καταστήματα και προσφέρει ακόμη και καφέ Starbucks. Δεν αποσκοπεί στο να κερδίζει χρήματα και όλα τα έσοδα πηγαίνουν για την υποστήριξη διαφόρων προγραμμάτων για το πλήρωμα του πλοίου.

7.Λειτουργικό Κόστος

Σε σύγκριση με την κατηγορία Nimitz, κάθε πλοίο της κατηγορίας Gerald Ford θα εξοικονομήσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της 50χρονης ζωής του.

8.Ποσότητα μπογιάς για την βαφή του

Συνολικά 757.082 λίτρα χρώματος χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη ολόκληρου του εξωτερικού κύτους του πλοίου. Αυτή είναι αρκετή ποσότητα για να επικαλυφθεί το εξωτερικό του Λευκού Οίκου 350 φορές.

9.Τροφοδοτείται από πυρηνικούς αντιδραστήρες

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με δύο αναβαθμισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες A1B, το Ηλεκτρομαγνητικό Σύστημα Εκτόξευσης Αεροσκαφών (EMALS), Προηγμένους Ανελκυστήρες Όπλων, Προηγμένο Εξοπλισμό Σύλληψης (AAG) και Ραντάρ Διπλής Ζώνης (DBR). Όλα αυτά τα συστήματα έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη ικανότητα και μικρότερο αριθμό απαιτήσεων πληρώματος.

10.Σχεδιασμός των τουαλετών του

Το USS Gerald Ford μπορεί να μεταφέρει περίπου 5.000 μέλη του πληρώματος και είναι το πρώτο νέο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ που σχεδιάστηκε τα τελευταία 40 χρόνια, και σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα το αμερικανικό ναυτικό έχει περίπου 20% γυναίκες που υπηρετούν σε αυτό, το USS Gerald R Ford έχει τουαλέτες ουδέτερου φύλου, κάτι το οποίο είναι μια απόκλιση από τα κανονικά ουρητήρια σε άλλα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Αυτά είναι λοιπόν 10 από τα πολλά εκπληκτικά γεγονότα που αφορούν το γιγάντιο αεροπλανοφόρο USS Gerald R Ford!

Διαβάστε ακόμα